Un jurnalist canadian al săptămânalului american Newsweek a fost arestat în Iran

Un jurnalist canadian care lucrează în Iran pentru săptămânalul american Newsweek, Maziar Bahari, a fost arestat duminică de autorităţile iraniene, a anunţat Newsweek.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist canadian al săptămânalului american Newsweek a fost arestat în Iran

Un jurnalist canadian al săptămânalului american Newsweek a fost arestat în Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bahari, care trăieşte în Iran şi se ocupă de actualitatea din ţară pentru Newsweek de aproximativ zece ani, a fost "arestat fără să fie acuzat de către autorităţile iraniene şi nu transmis informaţii de atunci", precizează săptămânalul, într-un comunicat.

"Newsweek condamnă ferm această detenţie nejustificată şi face apel la Guvernul iranian să-l elibereze imediat", adaugă săptămânalul, al cărui sediu este la New York.

"Publicarea de ştiri despre Iran de către Bahari, pentru Newsweek şi alte publicaţii, a fost întotdeauna echitabilă şi nuanţată" şi tratează "toate aspectele subiectelor" asupra cărora el lucrează, accentuează Newsweek, amintind că jurnalistul lucrase în timpul "mai multor Guverne la Teheran, inclusiv cel actual".

În comunicat, săptămânalul menţionează că aproximativ 20 de jurnalişti şi utilizatori de bloguri ar fi fost arestaţi în urma alegerilor de la 12 iunie din Iran şi a manifestaţiilor aproape cotidiene prin care realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad a fost contestată.

"Arestarea jurnaliştilor nevinovaţi este o încălcare a dreptului la o presă liberă în Iran", adaugă Newsweek, care solicită "comunităţii internaţionale să-şi exercite toată influenţa de care dispune pe lângă Guvernul de la Teheran pentru a-l face să înţeleagă clar că această detenţie este nejustificată şi inacceptabilă şi pentru a cere eliberarea lui Bahari".

Autorităţile iraniene au restrâns acoperirea mediatică a manifestaţiilor şi acuză Statele Unite, Marea Britanie şi presa occidentală că sunt în spatele manifestaţiilor care s-au soldat cu cel puţin 17 morţi, începând de săptămâna trecută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici