Un laptop furat de la NASA conţinea codurile de controlare a Staţiei Spaţiale Internaţionale

Un laptop furat de la NASA, în 2011, conţinea codurile de controlare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat, joi, inspectorul general al agenţiei spaţiale americane

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Un laptop furat de la NASA conţinea codurile de controlare a Staţiei Spaţiale Internaţionale

Un laptop furat de la NASA conţinea codurile de controlare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (Imagine:Shutterstock )

Paul K. Martin a precizat, joi, în faţa Congresului american, într-o mărturie referitoare la provocările cu care se confruntă NASA în domeniul securităţii datelor informatice, că acel laptop se afla printre cele 48 de dispozitive electronice mobile aparţinând agenţiei americane care au fost furate sau pierdute în perioada aprilie 2009 - aprilie 2011, informează dailymail.co.uk.

Într-un raport scris, el afirmă: "Furtul din martie 2011 al unui laptop NASA a avut ca rezultat pierderea algoritmilor folosiţi pentru a comanda şi a controla Staţia Spaţială Internaţională. Alte laptopuri pierdute sau furate conţineau numere de asigurări sociale şi date importante despre programele Constellation şi Orion ale NASA".

Potrivit declaraţiilor făcute de Paul K. Martin, NASA a raportat 5.408 incidente din domeniul securităţii datelor informatice, între 2010 şi 2011. Acestea includ instalarea pe acele computere a unor software-uri periculoase sau accesarea sistemelor NASA de către persoane neautorizate.

Paul K. Martin a atras atenţia Congresului american asupra ratei foarte lente de criptare a datelor de pe laptopurile NASA şi asupra lipsei unei activităţi de monitorizare informatică.

Informaţia despre furtul laptopului care conţinea codurile de controlare a ISS a fost făcută publică după apariţia recentă în presa americană a rezultatelor unui audit, potrivit căruia, din 1970, peste 500 de fragmente din roci lunare, meteoriţi, comete şi alte obiecte din spaţiu au dispărut, fiind furate sau pierdute.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici