O sursă medicală a declarat că trupul unui manifestant în vârstă de aproximativ 20 de ani, împuşcat în piept, a fost transferat la un spital din Diyarbakir pentru autopsie.
Faptele s-au produs în orăşelul Bismil, care depinde de Diyarbakir, cea mai importantă provincie din sud-estul Turciei, cu populaţie majoritar kurdă.
Autorităţile oficiale locale au vorbit despre doi răniţi.
Potrivit lui Selahattin Demirtas, liderul Partidului pentru Pace şi Democraţie (BDP), principala forţă care reprezintă comunitatea kurdă în Turcia, poliţiştii au deschis focul asupra manifestanţilor, omorându-l pe unul dintre ei şi rănind mai mulţi, relatează agenţia Anatolia.
Demirtas a adăugat că a anulat o întrevedere pe care urma să o aibă miercuri seara cu preşedintele Abdullah Gul, la Ankara, pentru a găsi o soluţie la problema invalidării de către autorităţile electorale a şapte candidaţi prezentaţi pe o listă independentă a partidului său.
Începând de marţi, incidente violente s-au produs la Istanbul şi în sud-est pentru a denunţa interzicerea candidaţilor prezentaţi de BDP, între care personalităţi ce apără cauza kurdă.
Înaintea acestui incident mortal, situaţia părea că se stabilizează, candidaţii excluşi făcând apel în cursul zilei împotriva deciziei.
Înaltul Consiliu Electoral (YSK), aflat la originea deciziei controversate, care a fost luată din cauza antecedentelor judiciare ale acestor candidaţi, ar urma să revină asupra hotărârii, potrivit presei, care a citat membri ai YSK.
Printre aceşti candidaţi figurează celebra militantă Leyla Zana, care a petrecut zece ani în închisoare pentru cooperare cu rebeliunea kurdă, activă din 1984 în sud-estul anatolian.
BDP a ameninţat că va boicota scrutinul.
Miercuri, noi confruntări au izbucnit la Diyarbakir, între tineri manifestanţi şi forţele de ordine, soldate cu cel puţin patru răniţi.
Poliţia a intervenit în forţă împotriva manfiestanţilor, care scandau „Răzbunare” şi lăudau Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis). Şaisprezece dintre ei au fost arestaţi.
Un partid nu obţine nici un mandat în Parlament dacă nu are cel puţin 10 la sută din voturile exprimate la nivel naţional. Partidul favorabil kurzilor preferă astfel să prezinte candidaţi independenţi pentru a ocoli această regulă controversată.
În cazul în care kurzii boicotează votul, candidaţii puterii islamo-conservatoare vor avea drum liber în sud-est.