- Home
- Externe
- (11.12.2022, 07:01)
- Daniel Contescu
Un mare duşman al lui Putin reclamă că a fost otrăvit în închisoare: a ajuns la 50 de kilograme şi nu se mai poate ridica în picioare
- Fostul preşedinte georgian Mikheil Saakaşvili i-a scris preşedintelui francez Macron din închisoare.
- Documentul olograf, scris de mână cu abrevierea SOS, a fost predat corespondentului de la Tbilisi al ziarului francez Le Monde.
- Saakaşvili, duşmanul jurat al lui Putin, cântăreşte 40 de kg şi nu se poate ridica în picioare.
Urmărește
2241 afișări
Fostul preşedinte al Georgiei şi duşman declarat al lui Putin, Mikheil Saakaşvili, închis la Tbilisi cu o pedeapsă de şase ani, cere ajutor preşedintelui francez Emmanuel Macron.
„Am luptat toată viaţa pentru libertate şi reforme în Georgia şi Ucraina şi împotriva politicii imperialiste ruse. Putin mă consideră unul dintre principalii săi duşmani. A promis public că mă va ucide (…). Am fost otrăvit în închisoare. Sunt pe moarte, nu mai am mult timp”, se arată în scrispare.
Saakashvili, în vârstă de 54 de ani, a fost unul dintre protagoniştii mişcărilor pro-europene şi anti-ruse din spaţiul fostului sovietic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Născut în Georgia pe vremea URSS, după ce a studiat în Statele Unite şi a făcut debutul profesional într-o firmă de avocatură din New York, la mijlocul anilor 1990 a revenit ca şi colaborator al preşedintelui de atunci, Şevarnadze, înainte de a-l părăsi şi de a participa la „revoluţia trandafirului”, în 2004.
Preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013, Saakaşvili a devenit apoi cetăţean ucrainean în 2015 şi guvernator al regiunii Odesa, în virtutea unei relaţii de alianţă care s-a transformat ulterior în rivalitate cu preşedintele de atunci, Poroşenko. „Salvarea Ucrainei înseamnă şi salvarea Georgiei, pentru că cele două ţări luptă împotriva aceluiaşi inamic, Rusia”, spunea el la acea vreme.
Exilat la New York după ruptura cu Poroşenko, Saakaşvili s-a întors în Ucraina în 2019, rechemat de noul preşedinte Volodimir Zelenski, care l-a numit la conducerea Consiliului Naţional de Reformă. Dar, un an mai târziu, Saakaşvili a anunţat că vrea să se întoarcă în ţara natală, Georgia, iar în octombrie 2021 a fost arestat imediat la sosirea sa la Tblisi, sub acuzaţia de „abuz de putere”, pentru care a fost deja condamnat.
După o grevă a foamei pentru a protesta împotriva unei condamnări nedreapte, starea lui s-a deteriorat dramatic, iar în urmă cu câteva zile echipa sa juridică a eliberat un raport medical conform căruia Sakaşvili a fost otrăvit.
Are mercur şi arseniu în corp
Potrivit toxicologului american David Smith, „cu un grad rezonabil de certitudine medicală, metalele grele precum mercurul şi arsenul au intrat în corpul fostului preşedinte după detenţia sa”. Medicii care au scris raportul din 28 noiembrie susţin că Saakaşvili primeşte un tratament inutil sau dăunător şi că fără un tratament adecvat, „care pare să fi fost refuzat sau nu este disponibil”, riscă moartea iminentă.
Autorităţile georgiene se asigură că Mikheil Saakaşvili este asistat în mod corespunzător, iar preşedintele Salome Zurabişvili, fost diplomat francez, nu a răspuns încă cererii de graţiere.
În scrisoarea către Le Monde şi Macron, Saakaşvili spune că a slăbit deja peste o treime (40 de kilograme precizează medicii) din greutatea corporală şi că nu mai este în stare să stea în picioare. Europarlamentarul francez Raphael Glucksmann a fost consilierul său politic şi mâna dreaptă, la momentul preşedinţiei în Georgia. „Europa nu poate lăsa acest preşedinte, care a fost inamicul public numărul 1 al lui Putin timp de 10 ani, să moară într-o celulă georgiană. De neconceput”.
Saakaşvili a fost şeful statului Georgiei în 2008, când trupele ruse au invadat Abhazia şi Osetia de Sud, privând Georgia de 20% din teritoriul său, într-un război care este văzut ca un precursor al atacurilor din 2008, 2014 şi 2022 asupra Ucrainei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria