Un muzeu al ocupaţiei sovietice din Ucraina generează proteste şi critici

Muzeul ocupaţiei sovietice de la Kiev, cu cele două săli ale sale slab luminate, cu expoziţiile modeste şi piesele de mobilier vechi, generează nemulţumirea Moscovei şi proteste din partea forţelor proruse din Ucraina, relatează AFP.

Urmărește
1 afișare

Istoria sa a început în 2001, la zece ani de la destrămarea URSS, când organzaţia neguvernamentală Memorial, pentru apărarea drepturilor omului, a iniţiat la sediul său o expoziţie intitulată "Cronicile inchiziţiei comuniste", care descrie atrocităţile comise de regimul sovietic în Ucraina.

Expoziţia a rămas aproapte necunoscută până la sfârşitul lui mai, când, îmbogăţită cu piese noi, a fost redenumită "Muzeul ocupaţiei sovietice", declanşând imediat nemulţumirea Kremlinului şi proteste din partea forţelor proruse din Ucraina.

În acest cadru, care reconstituie perioada sovietică 1917-1991, se află mai multe cranii străpunse de gloanţe descoperite în apropiere de satul Bikivnia, lângă Kiev, unde au fost executate circa 100.000 de persoane între 1937 şi 1941, alături de obiecte personale, cum ar fi nasturi, linguri saupantofi de copii, adunate dintr-o groapă comună.

O mare parte a expoziţiei este constituită din copiile unor documente de arhivă, dovezi ale "crimelorregimului comunist", cum ar fi foametea din anii '20. '30 şi '40, care a provocat moartea a circa zece milioane de ucraineni, potrivit estimărilor.

Vizitatorii, al căror număr depăşeşte 10.000 de persoane anual, dintre care mulţi elevi şi studenţi, pot observa la intrareaîn muzeu o hartă a Uniunii Sovietice acoperită cu sute de puncte care localizează gulagurile.

"Am păstratprea mult timp tăcerea şi acum trebuie să spunem adevărul. Este de datoria noastră să înlocuim miturile comuniste ale istoriei noastre", a declarat directorul memorialului la Kiev, Roman Kruţik.

"Realizările URSS au fost infime faţă de pierderea de către Ucraina, a50 de milioane de locuitori înperioada sovietică", aadăugat el.

Muzeul este"o insultă" pentru popoarele rus şi ucrainean, susţine ambasadorul Rusiei în Ucraina şi fost premierrus, Viktor Cernomîrdin. "Ce ocupaţie? Cine a ocupat pe cine?", se întreabă el.

Partidul comunist şiformaţiunea socialiştilor progresişti (PSPU) au organizat la începutul lui iunie mai multe manifestaţii în faţa muzeului.

"Occidentul face din poporul ucrainean servitorul său prin intermediul acestui proiect antirusşi antislav", a declaratNatalia Vitrenkol,liderul PSPU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici