- Home
- Externe
- SEUL, (16.04.2013, 11:51)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou AVERTISMENT al Coreei de Nord. Coreea de Sud: Este regretabil că regimul este iritat de informaţii de presă
Seulul a calificat drept "regretabil" un ultimatum lansat marţi de către Phenian, care a ameninţat că atacă ţara în cazul în care aceasta nu îşi cere scuze pentru manifestaţii ostile faţă de regimul stalinist, în contextul în care Statele Unite s-au declarat pregătite să negocieze.
Urmărește
2130 afișări
Un nou AVERTISMENT al Coreei de Nord. Coreea de Sud: Este regretabil că regimul este iritat de informaţii de presă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Este regretabil că (regimul din Coreea de) Nord este iritat de informaţii de presă" şi se serveşte de ele pentru a "lansa ameninţări la adresa" Coreei de Sud, a declarat pentru jurnalişti un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării.
"Vom adopta (măsuri) de represalii severe şi hotărâte în cazul unor provocări orchestrate, indiferent care ar fi motivele", a adăugat purtătorul de cuvânt Kim Min-seok.
Avertismentul Phenianului a fost lansat după o zi de la plecarea secretarului de Stat american John Kerry din Asia de Nord-Est, unde a efectuat un turneu de patru zile, cu scopul de a exprima susţinerea americană faţă de aliaţii săi sud-coreeni şi japonezi, îndemnând China să îşi calmeze vecinul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Aproximativ 40 de manifestanţi au ars luni portrete ale liderilor nord-coreeni, şi anume ale fondatorului ţării, Kim Il-sung, fiului acestuia Kim Jong-il - ambii decedaţi - şi nepotului său, actualul lider Kim Jong-un, în timp ce Coreea de Nord sărbătorea 101 ani de la naşterea fondatorului ţării.
Calificând aceste acte ca "monstruoase" şi "de trei ori blestemate", comandamentul suprem al armatei nord-coreene a avertizat maţi că "acţiunea (sa) de represalii va fi lansată fără niciun avertisment, începând din acest moment, atât timp cât la Seul continuă aceste acte criminale ce rănesc demnitatea comandamentului suprem al Coreei de Nord".
În cazul în care Coreea de Sud vrea cu adevărat un dialog şi negocieri "este necesar să îşi ceară scuze pentru toate acţiunile ostile faţă de Coreea de Nord", adăuga aceeaşi sursă.
Comunitatea internaţională se teme de mai multe săptămâni că nord-coreenii ar putea marca aniversarea de la 15 aprilie procedând la un tir de rachetă.
Însă armata s-a încăpăţânat să lanseze un ultimatum adresat Seulului, îndemnându-l să prezinte scuze pentru "acţiuni ostile".
John Kerry a subliniat luni, la Tokyo, că "Statele Unite rămân deschise unor negocieri oneste şi credibile privind dezarmarea nucleară", dar că "mingea se află în terenul Phenianului".
"Accentul, în prezent, este plasat pe condiţiile reluării dialogului, iar acest lucru merită să fie relevat", sublinia marţi Kim Yong-hyun, un expert pe teme nord-coreene de la Dongguk University, la Seul.
Phenianul a respins, până în prezent, deschideri spre un dialog şi a calificat, de exemplu, drept "nesincer" apelul Seulului la negocieri pe tema complexului intercoreean Kaesong, aproape închis.
Casa Albă a precizat luni că condiţiile unei reluări a dialogului cu Phenianul rămân neschimbate. "Aceasta a fost poziţia noastră întotdeauna (...). Coreea de Nord este necesar să se angajeze să îşi respecte obligaţiile internaţionale, aşa cum s-a convenit", a subliniat un purtător de cuvânt, Jay Carney.
De asemenea, Washingtonul a invitat-o pe preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye într-o vizită, prevăzută la 7 mai. Această primă întâlnire între preşedintele american Barack Obama şi şefa statului sud-coreean nou aleasă vor permite o avansare a coordonării continue între cele două ţări aliate în vederea "dezarmării nucleare a peninsulei coreene şi contracarării ameninţării Coreei de Nord", potrivit Casei Albe.
Peninsula Coreea se confruntă cu o foarte puternică intensificare a tensiunilor, în urma unei noi serii de sancţiuni adoptate de ONU împotriva Coreei de Nord după efectuarea celui de al treilea test nuclear nord-coreean pe 12 februarie.
Iritat, de asemenea, de manevre militare americano-sud-coreene, regimul de la Phenian a ameninţat cu un "război termonuclear" Statele Unite şi Coreea de Sud, şi cu "focul nuclear" Japonia, care a mobilizat mijloace de distrugere a oricărei rachete nord-coreene care ar ameninţa teritoriul nipon.
Un elicopter al armatei americane care participa la manevre, cu 16 persoane la bord, s-a prăbuşit marţi în apropiere de frontiera dintre cele două Corei, fără să provoace răniţi.
Potrivit serviciilor sud-coreene de informaţii, Coreea de Nord a mobilizat recent pe coasta de est două rachete de tip Musudan, cu o rază teoretică de acţiune de 3.000, până la 4.000 de kilometri, capabile să atingă Coreea de Sud, Japonia şi insula americană Guam.
O suplimentare bugetară prezentată marţi prevede suplimentarea cu suma de 217,4 miliarde de woni (aproximativ 150 de milioane de euro) a bugetului Apărării sud-coreene, fonduri care vor fi alocate în principal unor instalaţii militare aflate pe insule situate în apropierea frontierei maritime cu Coreea de Nord şi întreţinerii unei armate "cibernetice" de militari însărcinaţi să lupte împotriva unor eventuale noi atacuri informatice lansate de nord-coreeni.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe