Un nou plan al SUA propune un stat palestinian demilitarizat

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, şi omologul său american, Barack Obama, vor discuta marţi despre o nouă iniţiativă ce prevede un stat palestinian demilitarizat şi având Ierusalimul drept capitală împărţită cu Israelul, relatează Haaretz, în ediţia electronică.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Un nou plan al SUA propune un stat palestinian demilitarizat

Barack Obama si Hosni Mubarak (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Iniţiativa, care a fost propusă de fostul preşedinte american Jimmy Carter, de fostul secretar de Stat James Baker şi de fostul consilier pentru Securitate Naţională Brent Scowcroft, ar prevede ca palestinienii să renunţe la cererea lor referitore la dreptul de a se întoarce pe teritoriile ocupate, în schimbul unei compensaţii, potrivit cotidianului Al-Quds al-Arabi, citat de Haaretz.

Mubarak s-a deplasat luni la Washington pentru primele negocieri la Casa Albă. El s-a întâlnit cu secretarul de stat, Hillary Clinton, şi urmează să se întâlnească marţi cu preşedintele Barack Obama.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat în urmă cu câteva luni că ar fi de acord cu conceptul unui stat palestinian, atât timp cât va fi demilitarizat. În vreme ce propunerea a generat iniţial critici, Netanyahu a precizat în iunie că ar putea fi agreată la nivel internaţional şi că este singura soluţie eficientă pentru pacea din Orientul Mijlociu.

"Ideea unui stat demilitarizat va fi ulterior acceptată", a afirmat Netanyahu, după ce s-a întâlnit cu oficiali din Franţa şi Italia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici