Anunţul lui Éric Ciotti, salutat de Marine Le Pen ca fiind o „alegere curajoasă”, reprezintă o schimbare istorică pentru dreapta de opoziţie şi a declanşat acuzaţii de trădare din partea unor membri de marcă ai partidului Les Républicains (LR), "PNL-ul Franţei".
Ciotti şi-a apărat decizia de a-şi uni forţele cu RN-ul lui Le Pen, afirmând că LR, clasat pe locul cinci la alegerile europene de duminică, era prea slab pentru a învinge „ameninţarea la adresa naţiunii” din partea rivalilor de stânga şi de centru. Partidele ar putea prezenta candidaţi comuni la votul, convocat de preşedintele francez, Emmanuel Macron, după înfrângerea aliaţilor săi centrişti în faţa RN în weekend, sau ar putea conveni să nu candideze unul împotriva celuilalt, relatează The Guardian.
"Cred că ţara nu a fost niciodată atât înclinată spre dreapta. Se aşteaptă la acţiuni de dreapta. Nu mai putem să ne bazăm pe neputinţă, pe o formă de imobilism care ne-a dus unde suntem acum", a spus el.
„Familia noastră politică nu poate continua să facă compromisuri, să susţină guvernul... Macron a dăunat ţării şi trebuie să existe o altă majoritate cât mai curând posibil”, a adăugat el.
Ciotti a fost nevoit să treacă de o mulţime furioasă pentru a intra în sediul LR din Paris după anunţul său.
Mai târziu, marţi, Jordan Bardella, preşedintele RN, a declarat: „Pot confirma că va exista un acord între [Raliul Naţional] şi Les Républicains”. El a precizat că va exista „un anumit număr” de parlamentari LR care vor fi susţinuţi de RN.
Întrebat câţi sunt, el a răspuns: „Câteva zeci”.
Decizia lui Ciotti de a alia LR şi RN a adus reacţii furioase din partea unor miniştri şi parlamentari LR de frunte şi este aproape sigur că va spulbera partidul conservator care a produs patru dintre cei şapte preşedinţi ai ţării, inclusiv Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy, de la plecarea lui Charles de Gaulle în 1969.
Ministrul de interne, Gérald Darmanin, l-a acuzat pe Ciotti că „a semnat acordul de la Munchen”, un acord de liniştire încheiat în 1938 între Germania nazistă, Marea Britanie, Franţa şi Italia.
„El aruncă familia gaullistă în dezonoare prin îmbrăţişarea lui Marine Le Pen”, a scris Darmanin pe Twitter.
O rupere a Les Républicains sau o alunecare a sa spre extremă ar putea duce Franţa într-o poziţie unică în Europa, în care nu are un partid autentic de centru drepta.
Scurt istoric al partidului
Les Républicains, în ciuda faptului că a fost înfiinţat recent, el duce în spate istoria şi tradiţia politicii de centru dreapta din Franţa. Partidul este în mare parte inspirat de tradiţia gaullistă şi este continuatorul Uniunii pentru o Mişcare Populară. Sub actuala şi veche denumire partidul a dat doi preşedinţi, trei premieri, doi preşedinţi de Senat şi trei preşedinţi ai Adunării Naţionale. Şi fostul preşedinte Valéry Giscard d'Estaing(1974-1981) s-a alăturat partidului în 2002.
Partidul a dominat politica franceză în anii 2000 şi prima jumătate a deceniului trecut.
La nivel european a fost unul dintre cele mai mari partide din Grupul Popular European, grup din care fac parte şi PNL, UDMR şi PMP.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.