Un număr de 4.000 de militari americani ucişi în cinci ani de război în Irak
"Patru militari din cadrul diviziei multinaţionale din Bagdad au fost ucişi duminică, în jurul orei 22.00 (21.00, ora României) într-un atac terorist cu dispozitiv capcană" comis la sud de Bagdad, a anunţat luni comandamentul american.
În urma acestui atac, numărul militarilor americani ucişi în Irak din martie 2003 atinge cifra de 4.000, potrivit unui bilanţ efectuat de AFP în baza statisticilor furnizate de site-ul independent www.icasulaties.org
Numărul total al pierderilor înregistrate până în prezent de coaliţia condusă de Statele Unite se ridică astfel la 4.308 de morţi, dintre care 4.000 de americani, 175 de britanici şi 133 de membri ai altor contingente, potrivit sursei citate.
Peste 29.314 de militari americani au fist răniţi de la începutul războiului, ceea ce înseamnă un mort la nouă răniţi, dintre care o treime au rămas mutilaţi şi infirmi.
Aproximativ 40 la sută au pierit în atentate, cel mai adesea în exploziile dipozitivelor capcană declanşate la trecerea patrulelor de infanterişti sau a vehiculelor militare, potrivit site-ulului citat.
Acest tip de bombe artizanale, cunoscute sub acronimul IED (Improvised Explosive Device) a făcut ravagii în rândurile militarilor americani, determinând Pentagonul să pună la dispoziţia trupelor din Irak o nouă generaţie de blindate mult mai performante.
Cel mai sângeros an pentru armata americană a fost 2007, când au murit 901 militari.
În războiul din Vietnam (1964-1973) şi-au pierdut viaţa 58.000 de militari americani.
"Nimănui nu-i place să audă o astfel de cifră", a declarat Preston Reeves, militar american originar din statul Alabama. "IED sunt principala noastră sursă de îngrijorare. Toţi cei care se înrolează pentru Irak cunosc ameninţarea. Dar nu trebuie să laşi frica să pună stăpânire pe tine", a explicat acesta.
În noiembrie 2004, în timpul asaltului asupra bastionului sunnit de la Fallujah, s-a înregistrat cel mai mare număr de victime înregistrat în rândul trupelor americane într-o singrură confruntare, şi anume 137 de morţi.
Un număr de 98 de militari americani şi-au perdut viaţa doar în cursul anului 2008, potrivit www.icasualties.org
Decesul provocat de alte cauze decât cele legate de confruntările armate (accident, boli, suicid) reprezintă 18,8 la sută din pierderile de vieţi. Un număr de 145 de militari mobilizaţi pe frontul din Irak s-au sinucis.
Contingentul american numără în prezent 158.000 de militari. Circa 2.000 de militari au început în martie să părăsească ţara pe fondul retragerii a cinci brigăzi de luptă, care însumează 30.000 de militari, ce urmează să se încheie în iulie.
Retregerea trupelor americane din Irak rămâne însă o problemă controversată în Statele Unite pe fondul acestor pierderi uriaşe şi reprezintă una din principalele teme de dezbatere electorală din Statele Unite.
Pentagonul a suplimentat forţele de Irak cu aproape 30.000 de militari în 2007, în special contingentele din Bagdad, în cadrul unei ample operaţiuni de securizare a capitalei.
Această ofensivă, conjugată cu o strategie abilă de mobilizare a foştilor insurgenţi sunniţi în lupta împotriva al-Qaida şi cu un armistiţiu încheiat cu miliţiile şiite, a permis o relativă ameliorare a securităţii din Bagdad şi din mai multe provincii.
Debutul anului 2008 a fost însă marcat de o creştere a violenţelor şi de o reluare a atacurilor de mare anvergură împotriva populaţiei civile.
Cifrele oficiale privind victimele înregistrate nu iau însă în calcul şi angajaţii civili ai Departamentului Apărării, al căror număr s-ar putea ridica la 430, potrivit unei liste parţiale furnizate de site-ul citat.
Numărul victimelor înregistrate în rândul irakienilor şi care face obiectul unor estimări foarte divergente, se situează între 100.000 şi un milion de morţi, potrivit surselor.