Un oficial georgian pentru drepturile omului condamnă folosirea „torturii” împotriva protestatarilor pro-UE

Ombudsmanul public al Georgiei, Levan Ioseliani, a acuzat marţi poliţia că a aplicat tortură persoanelor arestate în timpul a şase zile de mari proteste de stradă împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Un oficial georgian pentru drepturile omului condamnă folosirea „torturii” împotriva protestatarilor pro-UE

Un oficial georgian pentru drepturile omului condamnă folosirea „torturii” împotriva protestatarilor pro-UE

Levan Ioseliani, al cărui rol este de a apăra drepturile cetăţenilor, a declarat că el şi funcţionarii săi au întâlnit persoane supuse „celui mai dur tratament” de către poliţie.

„În cele mai multe cazuri, aceştia au suferit răni grave în zona feţei, a ochilor şi a capului, ceea ce practic exclude chiar şi posibilitatea ca poliţia să fi folosit de fiecare dată forţa necesară şi proporţională împotriva lor”, a declarat el.

„Locul, caracterul şi gradul leziunilor creează impresia credibilă că poliţia foloseşte metode violente împotriva cetăţenilor pentru a-i pedepsi. Violenţa intenţionată şi severă în scopul pedepsirii constituie un act de tortură”.

Reuters a solicitat comentarii din partea guvernului şi a partidului de guvernământ Visul Georgian, dar niciunul nu a răspuns.

Statele Unite au condamnat anterior utilizarea „forţei excesive” împotriva protestatarilor. Însă prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a lăudat în repetate rânduri poliţia pentru reacţia sa, afirmând că aceasta a dat dovadă de mai mult profesionalism decât omologii săi din Europa şi SUA.

Ţara cu 3,7 milioane de locuitori a fost cuprinsă de criză încă de joia trecută, când Georgia a anunţat că opreşte negocierile cu UE şi renunţă la orice finanţare din partea blocului până în 2028.

Georgia a fost unul dintre cele mai pro-occidentale state succesoare ale fostei Uniuni Sovietice, însă criticii acuză guvernul că a abandonat acest curs şi că îl îndreaptă mai degrabă spre Rusia. Criza este urmărită îndeaproape la Moscova, Bruxelles şi Washington.

Manifestanţii s-au adunat marţi seară pentru a şasea noapte consecutivă de proteste, fără a se întrevedea un sfârşit al crizei. Într-un eşec pentru criticii guvernului, Curtea Constituţională a Georgiei a refuzat marţi să examineze un proces prin care se solicita anularea rezultatelor alegerilor parlamentare din 26 octombrie. Acestea au fost câştigate oficial de Georgian Dream cu aproape 54% din voturi, însă opoziţia susţine că au fost afectate de fraudă.

Prim-ministrul Kobakhidze a acuzat demonstranţii că încearcă să organizeze o repetare a revoluţiei „Maidan” din 2014, care a înlăturat un preşedinte pro-rus din Ucraina, dar a declarat că aceasta „s-a încheiat deja”. El a afirmat că organizatorii au încercat să preia puterea şi vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Preşedintele georgian Salome Zourabichvili, un critic pro-UE al partidului de guvernământ care susţine protestele, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că nu a existat nicio tentativă de revoluţie, iar singura cerere a protestatarilor a fost reluarea alegerilor.

Criza are loc după luni de tensiuni şi o deteriorare a relaţiilor Georgiei cu Occidentul, deoarece partidul de guvernământ a impus legi despre care criticii spun că sunt draconice şi de inspiraţie rusă. Guvernul susţine că acestea sunt necesare pentru apărarea suveranităţii ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici