Un oficial palestinian solicită crearea unei comisii de anchetă asupra asasinării lui Arafat

Un membru al conducerii palestiniene, Wassel Abou Youssef, a îndemnat joi la crearea unei "Comisii internaţionale de anchetă asupra asasinării preşedintelui (Yasser) Arafat", după publicarea unui raport medical care pare să confirme teza unei otrăviri cu poloniu.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului Un oficial palestinian solicită crearea unei comisii de anchetă asupra asasinării lui Arafat

Yasser Arafat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al Fatah, mişcarea condusă de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, a anunţat, pe de altă parte, o conferinţă de presă pentru vineri dimineaţa a preşedintelui Comisiei palestiniene de anchetă asupra morţii liderului istoric palestinian.

"În acelaşi fel în care a fost creată o comisie internaţională de anchetă asupra uciderii (fostului premier libanez) Rafic Hariri este necesar să fie creată o comisie internaţională pentru anchetarea asasinării preşedintelui (Yasser) Arafat", a declarat pentru AFP Abou Youssef, un membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP).

"Rezultatele au arătat că Arafat a fost otrăvit cu poloniu, o substanţă care este deţinută doar de către state, ci nu de către indivizi, ceea ce înseamnă că acest asasinat a fost comis de către un stat", a subliniat el.

La rândul său, Ahmad Assaf, purtătorul de cuvânt al Fatah, a declarat pentru AFP că vineri dimineaţa va avea loc o "conferinţă de presă a Comisiei palestiniene de anchetă, al cărei preşedinte, Tawfiq Tiraoui, va vorbi despre conţinutul raportului, la Mouqataa", sediul preşedinţiei palestiniene la Ramallah, în Cisiordania.

Înainte de aceasta, "Comitetul Central al Fatah se va reuni la ora (locală) 13.00 (joi, 13.00, ora României), pentru a discuta despre raport şi a decide demersurile următoare", a declarat pentru AFP secretarul general al Consiliului Revoluţionar al Fatah Amine Maqboul.

Cauzele morţii lui Yasser Arafat, pe 11 noiembrie 2004, într-un spital militar francez, nu au fost elucidate, iar numeroşi palestinieni suspectează Israelul, care a negat mereu că l-a otrăvit.

"Rezultatele susţin în mod moderat ipoteza potrivit căreia moartea a fost consecinţa unei otrăviri cu (izotopi de) poloniu 210", conchid cei zece medici şi practicieni, majoritatea de la Institutul de fizica radiaţiilor de la Lausanne.

"Am măsurat activităţi ale poloniului 210 în oase şi ţesuturi care erau de până la 20 de ori mai mari decât referinţele din literatura" medicală, se arată în raportul datat 5 noiembrie, difuzat miercuri de postul Al-Jazeera.

"Faptul că nu sunt omogene este compatibil cu o absorbţie de poloniu 210 care a avut loc la apariţia primelor simptome (octombrie 2004)", observă ei, evocând cazul lui Aleksandr Litvinenko, un fost membru al serviciilor secrete ruse refugiat la Londra, asasinat în 2006 cu această substanţă.

Aproximativ 60 de prelevări au fost efectuate pe 27 noiembrie 2012 la mormântul lui Yasser Arafat de la Ramallah, iar apoi au fost repartizate în vederea analizării de către trei echipe de anchetatori, şi anume una elveţiană, una franceză şi una rusă.

Preşedintele Comisiei palestiniene de anchetă anunţa la vremea respectivă că, în cazul în care prelevările confirmă teza otrăvirii, liderii palestinieni vor sesiza Curtea Penală Internaţională (CPI).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici