Un ofiţer american spune că armata chineză a devenit „semnificativ” mai agresivă şi mai periculoasă în ultimii 5 ani

  • Generalul Mark Milley se află în vizită în Indo-Pacific pentru a încerca să consolideze relaţiile SUA în regiune, în timp ce China încearcă să-şi extindă influenţa în zonă.
  • Taiwanul va fi un punct cheie, iar Washingtonul crede că Beijingul va face o mişcare pentru a cuceri insula.
Urmărește
5687 afișări
Imaginea articolului Un ofiţer american spune că armata chineză a devenit „semnificativ” mai agresivă şi mai periculoasă în ultimii 5 ani

FOTO Twitter

Armata Chinei a devenit semnificativ mai periculoasă şi mai agresivă în ultimii cinci ani, a avertizat cel mai înalt ofiţer militar al SUA, potrivit Sky News.

Vorbind în Indonezia, generalul Mark Milley, şeful Statului Major, a declarat că numărul de interceptări ale avioanelor şi navelor chineze din regiunea Pacificului asupra forţelor americane şi ale altor parteneri a crescut semnificativ în această perioadă.

Numărul interacţiunilor nesigure a crescut în proporţii similare, a spus el.

„Mesajul este că militarii chinezi, în aer şi pe mare, au devenit semnificativ mai mulţi şi vizibil mai agresivi în această regiune”, a spus el.

SUA îşi intensifică eforturile de a-şi consolida relaţiile cu naţiunile din Pacific pentru a contrabalansa ameninţarea Chinei, care încearcă să îşi extindă influenţa şi prezenţa în regiune.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a declarat că China este „ameninţarea care îi marchează ritmul” şi principala provocare de securitate pe termen lung a SUA.

Călătoria generalului Milley în regiune se concentrează pe această ameninţare, deoarece se întâlneşte cu şefii apărării din Indo-Pacific la Sydney, Australia, în această săptămână.

Printre subiectele cheie se vor număra necesitatea de a menţine un Pacific liber, deschis şi paşnic, precum şi analiza creşterii militare din ce în ce mai mare a Chinei.

Taiwanul va fi unul dintre principalele puncte de interes, deoarece oficialii militari americani au declarat că China ar putea invada Taiwanul, insula democratică şi autoguvernată pe care Beijingul o consideră o provincie separatistă.

Provocările militare chineze împotriva Taiwanului s-au intensificat, în încercarea de a intimida Taiwanul pentru a-l face să devină parte a continentului.

Oficialii de la Washington au declarat că Beijingul vrea să fie pregătit să facă o mişcare pe insulă până în 2027.

Statele Unite sunt principalul aliat al Taiwanului şi principalul furnizor de arme de apărare, iar legislaţia americană cere guvernului să trateze toate ameninţările la adresa insulei ca pe o chestiune de „îngrijorare gravă”.

Însă, legea nu precizează în mod explicit dacă armata americană ar apăra Taiwanul în cazul în care China l-ar ataca.

Cel mai înalt ofiţer militar al Chinei, generalul Li Zuocheng, i-a spus generalului Milley, în cadrul unei convorbiri telefonice din 7 iulie, că Beijingul nu are „loc de compromis” în probleme precum Taiwanul.

El a declarat că trebuie să înceteze coluziunea militară dintre SUA şi Taiwan, iar Washingtonul trebuie să „evite să afecteze legăturile dintre China şi SUA şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

Pentru a arăta cât de serioasă este această problemă, vizita generalului Milley în Indonezia este prima vizită a unui preşedinte al şefilor de stat major al SUA de la amiralul Mike Mullen în 2008.

Cu toate acestea, liderii americani au vizitat recent regiunea, inclusiv călătoriile de nivel înalt ale secretarului apărării Lloyd Austin şi secretarului de stat Antony Blinken.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
armată,
china,
taiwan,
sua

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici