Un oraş cu 172.000 de locuitori a înlocuit de zeci de ani o parte din poliţişti cu medici şi psihologi: 24.000 de intervenţii în 2019 şi economii de milioane de dolari pentru o comunitate mai sănătoasă

  • Cu aproximativ 30 de ani în urmă, oraşul Eugene din Oregon a dat startul unui „experiment” de succes
  • Autorităţile locale au recondiţionat o autoutilitară veche şi au format un echipaj din medici şi consilieri pe probleme de sănătate mentală
  • Grupul intervine în urma apelurilor la numărul de urgenţă 911 care nu necesită deplasarea obligatorie a poliţiei
Urmărește
1708 afișări
Imaginea articolului Un oraş cu 172.000 de locuitori a înlocuit de zeci de ani o parte din poliţişti cu medici şi psihologi: 24.000 de intervenţii în 2019 şi economii de milioane de dolari pentru o comunitate mai sănătoasă

Sursa FOTO: Facebook Rogue Action Center

Cazurile numeroase de abuz de substanţe, ameninţări suicidale, abuz sau crize pe fondul unor tulburări psihice au acum o soluţie mai eficientă decât intervenţia echipajelor de poliţie obişnuite. Fondat în urmă cu aproape 30 de ani, programul CAHOOTS are în prezent trei autoutilitare şi contribuie la schimbarea sistemului şi la responsabilizarea populaţiei locale.

Programul a avut succes, aşa că mai multe oraşe au solicitat extinderea sau formarea unei versiuni personalizate a acestuia.

CAHOOTS: De unde a pornit totul?

Denumirea CAHOOTS vine de la White Bird Clinic, un centru de servicii sociale care funcţionează în oraşul Eugene de la sfârşitul anilor '60. În 1989, după 20 de ani în care specialiştii centrului au câştigat încrederea comunităţii, a apărut şi programul despre care vorbim.

Majoritatea persoanelor asistate trăiesc pe străzile oraşului sau în condiţii precare, suferind deseori de probleme de sănătate. Aceştia nu colaborau într-un mod fericit cu oamenii legii, dar situaţia s-a schimbat de când în locul poliţiştilor în sprijinul lor vin specialişti din domeniul Sănătăţii.

David Zeiss, co-fondatorul programului, a povestit pentru CNN că au fost conştienţi de la bun început de valoarea programului în viaţa acestor persoane dezavantajate de soartă.

Un model de succes şi o comunitate mai sănătoasă

Conform datelor oficiale, personalul CAHOOTS a răspuns la 24.000 de apeluri în 2019, aproximativ 20% din totalul celor înregistrate. Dintre aceste cazuri, în doar 150 a fost necesară şi intervenţia echipajelor de poliţie.

Reprezentanţii CAHOOTS spun că programul aduce oraşului economii anuale de aproximativ 8,5 milioane de dolari, la care se adaugă alte 14 milioane de dolari care s-ar fi consumat pe întreţinerea ambulanţelor şi costuri adiacente.

Lupta sistemului împotriva unor statistici alarmante

Personalul medical are motive serioase să intervină. Potrivit CNN, datele recente din zonă indică un grad ridicat de răspândire a tulburărior psihice, precum şi o rată gravă a sinuciderilor. Aproximativ 17 din 100.000 de decese sunt sinucideri, numere cu 40% mai mari decât media naţională.

De asemenea, rapoartele locale arată că între 62,0% şi 90% din interacţiunile poliţiei cu persoanele fără adăpost cu afecţiuni mentale se termină cu arestarea celor din urmă. Aproximativ 25% dintre oamenii ucişi în altercaţiile cu poliţia prezintă semne de boală mintală, potrivit unui studiu prezentat de Washington Post.

Programul s-ar putea extinde în mai multe oraşe

Ideea este pe placul locuitorilor mai multor oraşe, care simt nevoia unui serviciu similar. Specialiştii sugerează adaptarea modelului la nevoile fiecărei comunităţi în parte, insistând că soluţia aplicată în Eugene nu poate funcţiona la fel de bine peste tot.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici