- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un partid din Austria care condamnă aderarea României la UE ar putea intra din nou la guvernare
Partidul Libertăţii din Austria, de extremă-dreapta, se pregăteşte să intre din nou la guvernare, după o absenţă de doi ani, liderul său fiind împotriva imigraţiei şi apreciind că aderarea României şi Bulgariei la UE a permis dezvoltarea crimei organizate în ţara sa.
Un partid din Austria care condamnă aderarea României la UE ar putea intra din nou la guvernare
Liderul Partidului Libertăţii, Heinz-Christian Strache, a declarat într-un interviu că cele două formaţiuni principale din Austria trebuie să decidă dacă vor să coopereze cu partidul său după alegerile de luna aceasta.
Atunci când acest partid a intrat în Guvern prima dată, în 2000, condus de Joerg Haider, poziţia sa antiimigraţie a alarmat partenerii Austriei din Uniunea Europeană, astfel încât au încetat pentru scurt timp cooperarea cu această ţară.
Haider a plecat de atunci, pentru a-şi forma un nou partid. Însă Partidul Libertăţii, care militează împotriva UE şi a cerut stoparea imigraţiei şi înfiinţarea unui minster pentru repatrierea străinilor, este creditat cu 18 procente în sondaje şi ar putea juca un rol important după alegerile de la 28 septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Decizia de a permite României şi Bulgariei să adere la UE a fost iresponsabilă, a declarat Strache. "Ar fi trebuit să le dăm termen cel puţin zece ani pentru a atinge nivelul social şi economic (necesar)", a adăugat el, apreciind că aderarea celor două ţări a permis dezvoltarea crimei organizate în ţara sa.
Social-democraţii şi Partidul Popular, cotate cu 28 şi respectiv 26 de procente, care sunt parteneri într-o coaliţie ce a durat mai puţin de doi ani, ar urma să obţină mai puţin de 60 la sută împreună, pentru prima dată de la cel de-al doilea Război Mondial.
"Care partener este pregătit să intre cu noi în Guvern şi să ne lase să ne menţinem adevăratele valori?", a întrebat Strache în cursul interviului. "Când va fi un partener ca acesta, atunci are sens să fim în Guvern. Când nu este un astfel de partener, nu are sens", a adăugat el.
Coaliţia dintre social-democraţii de stânga şi Partidul Popular de centru-dreapta s-a destrămat în iulie, în urma dezacordurilor pe toate temele, începând de la privatizare, la reforma sănătăţii şi politica europeană.
"Ambele au spus că nu pot intra într-o coaliţie cu Partidul Libertăţii", a declarat Strache, adăugând că vrea ca formaţiunea sa să devină a treia ca importanţă la alegeri, înaintea ecologiştilor.
Strache, fost tehnician dentar în vârstă de 39 de ani, a reintrodus linia dură în partid după ce Haider şi-a format Alianţa pentru Viitorul Austriei, în 2005. Coaliţia Partidului Libertăţii cu Partidul Popular a durat până în 2006, când a obţinut doar 11 procente la alegerile legislative.
Strache afirmă că vrea să fie ministru de Interne dacă partidul intră în Guvern. Remarcile sale despre Islam au generat critici din partea politicienilor austrieci şi a fost acuzat că incită la ură religioasă.
"Noi susţinem libertatea religioasă (...), ceea ce nu vrem este ca oamenii să se ascundă sub mantia religiei (...) şi să militeze pentru fascismul secolului XXI", a precizat el.
Politicianul face diferenţa însă între diferitele grupuri de imigranţi. El militează pentru sprijin în rândul alegătorilor naturalizaţi de origine iugoslavă, majoritatea creştini, în timp ce critică Islamul, religia comunităţii turce.
"Avem o problemă când multe persoane vin în ţara noastră (...) şi nu arată că sunt dispuse să se integreze", a adăugat acesta. "Nu vrem astfel de oameni neplăcuţi în ţara noastră".
"Nu vrem să fim retrogradaţi la o provincie a Bruxelles-ului (...), nu vrem o copie ieftină a Statelor Unite în Europa", a mai spus el.
Turcia nu are nici un drept să adere la UE, nici măcar în următorii 200 de ani, în timp ce Rusia, Croaţia, Serbia ar trebui considerate parte a Europei, a declarat Strache.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO