În urmă cu câteva zile, FSA iniţiase o altă anchetă după ce un fermier a declarat că vinde lapte de la o vacă provenind dintr-o clonă. Comercializarea unor astfel de produse necesită autorizaţii specifice, conform legislaţiei europene.
Experţii apreciază că astfel de produse nu comportă riscuri pentru sănătate.
FSA a iniţiat o nouă anchetă după ce s-a aflat că două animale născute dintr-o vacă clonată în Statele Unite au fost tăiate, unul în iulie 2009 şi altul în iuilie 2010. Carnea vitei tăiate anul trecut a fost comercializată.
Ferma care face obiectul anchetei se află la Inverness, în Scoţia, precizează FSA. Directorul general al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentară, Tim Smith, a explicat că acest gen de situaţie este inevitabilă. „Este imposibil să verificăm fiecare animal pe parcursul întregului ciclu de viaţă”, a explicat el.
Eurodeputatul scoţian Struan Stevenson a denunţat vidul legislativ european.
„Din nefericire, reglementările europene sunt confuze şi inadecvate. Lipsa măsurilor de securitate a permis apariţia acestei situaţii. De aceea, eurodeputaţii au cerut de curând Comisiei Europene să adopte o rezoluţie urgentă privind importurile de animale clonate, interzicând importurile în spaţiul UE de carne sau produse lactate, cu excepţia cazului în care au certificate speciale”, explică Stevenson.