Dacă mişcarea ar fi un partid politic ar beneficia de sprijinul a 9 la sută dintre alegători, potrivit unui sondaj efectuat pe un eşantion de 2.500 de adulţi.
Garda – care a depus apel împotriva unui ordin de interzicere a mişcării – este un aliat apropiat al formaţiunii Jobbik, un partid naţionalist radical care, potrivit sondajelor, are suficient sprijin pentru a trece pragul de 5 la sută pentru a fi reprezentat în Parlament.
Progressive Institute a declarat, într-un raport care însoţeşte sondajul, că în Ungaria există în prezent în mod evident o deschidere către mişcările extremiste. Potrivit sondajului, numeroase persoane sunt supuse presiunilor sărăciei şi pierderii locurilor de muncă, pe fondul crizei economice şi financiare.
Populaţia este de asemenea îngrijorată din cauza infracţionalităţii şi violenţelor, dar deşi nu vrea să îşi asume responsabilitatea pentru propria siguranţă, vrea o mai bună protecţie.
Jobbik a înregistrat Garda Maghiară în iunie 2007 ca "organizaţie culturală" pentru a "pregăti tinerii spiritual şi fizic pentru situaţia extraordinară când ar putea fi necesară mobilizarea populară".
Garda, care a recrutat peste 1.000 de membri, a organizat mai multe marşuri pentru a intimida comunitatea romă în mai multe localităţi. Activitatea acesteia a atras critici atât în Ungaria cât şi în străinătate, provocând proteste puternice din partea partidelor parlamentare, a organizaţiilor neguvernamentale şi a organizaţiilor minoritare.
Cu toate acestea, Jobbik se disociază oficial de atacurile împotriva romilor şi a calificat recent Holocaustul drept un "eveniment tragic", deşi nu spijină nici o iniţitivă care să interzică prin lege negarea acestuia.