Un profesor britanic critică guvernul pentru lipsa de control asupra inteligenţei artificiale

Un expert în inteligenţă artificială de la Universitatea Oxford avertizează că guvernul britanic nu face suficiente eforturi pentru a reglementa această tehnologie emergentă şi că ar putea pierde oportunitatea de a fi un lider mondial în domeniu.

Urmărește
622 afișări
Imaginea articolului Un profesor britanic critică guvernul pentru lipsa de control asupra inteligenţei artificiale

Imaginile de mai sus au fost generate cu Bing AI/DALL-E

Profesorul Michael Wooldridge, care este şi preşedintele Asociaţiei Europene pentru Inteligenţă Artificială, spune că propunerile guvernului pentru reglementarea AI sunt „prea vagi” şi „prea slabe” şi că nu ţin cont de riscurile potenţiale pe care le prezintă inteligenţa artificială pentru societate şi democraţie.

Wooldridge susţine că guvernul ar trebui să adopte o abordare mai centralizată şi mai strictă, similară cu cea propusă de Uniunea Europeană în proiectul său de lege privind AI.

Acesta prevede o clasificare a aplicaţiilor AI în funcţie de nivelul de risc pe care îl implică şi impune o serie de obligaţii pentru dezvoltatorii şi furnizorii de AI, cum ar fi transparenţa, siguranţa, responsabilitatea şi respectarea drepturilor fundamentale.

„Cred că UE are dreptate să încerce să stabilească standarde globale pentru AI şi să protejeze valorile europene”, spune Wooldridge.

„Guvernul britanic ar trebui să se alinieze la această viziune şi să colaboreze cu UE pentru a crea un cadru comun de reglementare”.

În schimb, guvernul britanic a anunţat în iulie 2022 propunerile sale pentru reglementarea AI, care reflectă o abordare mai puţin centralizată şi mai bazată pe risc decât cea a UE, potrivit The Guardian

Propunerile se bazează pe principiul că AI ar trebui reglementată în funcţie de contextul şi sectorul în care este folosită, nu ca o tehnologie distinctă. De asemenea, ele pun accent pe promovarea inovaţiei şi a investiţiilor în AI, sporirea încrederii publice şi protecţia datelor.

Guvernul susţine că această abordare va ajuta Marea Britanie să devină un lider mondial în AI, prin crearea unui mediu favorabil dezvoltării şi utilizării tehnologiei. Propunerile guvernului sunt supuse consultării publice până la 21 iunie 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici