Un raport al Senatului SUA susţine constatările agenţiilor secrete americane cu privire la implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Comisia de Informaţii a Senatului SUA împărtăşeşte constatările agenţiilor secrete americane potrivit cărora Rusia a încercat să impulsioneze campania electorală din 2016 a preşedintelui american Donald Trump, potrivit unui raport bipartizan declasificat şi publicat marţi, scrie Reuters.

Urmărește
7040 afișări
Imaginea articolului Un raport al Senatului SUA susţine constatările agenţiilor secrete americane cu privire la implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Un raport al Senatului SUA susţine constatările agenţiilor secrete cu privire la implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Raportul a constatat că Agenţia Centrală de Informaţii, Agenţia de Securitate Naţională şi Biroul Federal de Investigaţii aveau motive coerente şi bine construite pentru a concluziona că preşedintele rus, Vladimir Putin, a avut ca obiectiv discreditarea rivalului democrat al lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2016, Hillary Clinton.

Trump, care a contestat mereu sugestiile conform cărora ingerinţele străine l-au ajutat să obţină victoria în alegerile din 2016, a încercat să discrediteze concluziile agenţiilor de informaţii ca fiind opera politică a unui „stat paralel”. Rusia a negat că s-ar fi aflat în spatele oricăror eforturi de a se amesteca în alegerile din SUA.

Raportul Senatului -în al patrulea din cele cinci capitole publicate până acum - a constatat că CIA şi FBI aveau o încredere mare în concluziile lor potrivit cărora Rusia a încerca să crească şansele lui Trump, în timp ce ANS era doar moderat încrezător în această concluzie.

Raportul arată că interviurile cu oficiali care au elaborat şi pregătit evaluarea comunităţii de informaţii au „afirmat că analiştii nu au fost sub nici o presiune politică pentru a ajunge la concluzii specifice”.

Raportul vine în condiţiile în care Trump candidează pentru un al doilea mandat la Casa Albă, în alegerile din noiembrie în care se va confrunta probabil cu fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden.

Raportul comisiei privind evaluarea comunităţii de informaţii este redactat cu greu datorită faptului că se bazează pe documente şi mărturii care rămân ultra clasificate.

„Una dintre cele mai importante concluzii ale ICA a fost că eforturile agresive ale Rusiei ar trebui considerate "noul normal”, a declarat preşedintele comisiei, senatorul republican Richard Burr.

Comisia încă lucrează la un capitol final care rezumă investigaţia sa. Sursele din Congres au spus că spre deosebire de primele patru capitole, care prezintă concluziile convenite de majoritatea republicană şi minoritatea democratică a comisiei, al cincilea capitol va reflecta cel puţin unele diferenţe partizane în ceea ce priveşte măsura în care Rusia a influenţat rezultatul alegerilorr prezidenţiale american din 2016.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici