Prima pagină » Știri externe » Un raport francez în domeniul energiei cere UE să se asocieze cu Rusia pentru construcţia Nabucco

Un raport francez în domeniul energiei cere UE să se asocieze cu Rusia pentru construcţia Nabucco

Un raport pe tema energiei, remis, luni, premierului francez François Fillon, cere Uniunii Europene să renunţe la a da lecţii în privinţa relaţiilor cu Rusia şi să se asocieze cu acest stat la construcţia gazoductului Nabucco, transmite AFP.
Un raport francez în domeniul energiei cere UE să se asocieze cu Rusia pentru construcţia Nabucco
22 apr. 2008, 22:18, Știri externe

Raportul a fost înaintat premierul Fillon de către fostul director executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Claude Mandil, în vederea pregătirii preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, care debutează la 1 iulie.

Statele europene sunt îngrijorate de dependenţa mare de gazele livrate de Rusia, care acoperă 25% din consum, dar raportul critică faptul că europenii dau în mod constant dovadă că sunt speriaţi de un eventual deficit energetic.

Raportul sugerează creşterea ponderei gazelor naturale lichefiate şi construirea de noi terminale, la Marea Baltică şi în nordul Europei.

La nivel global, raportul recomandă îmbunătăţirea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, cerând UE să renunţe la a da lecţii şi să se asocieze cu Rusia pentru construcţia Nabucco.

Construcţia gazoductului, cu o capacitate de 20-30 de miliarde de metri cubi, este programată să înceapă în 2010. Nabucco ar urma să devină operaţional în 2012-2013 şi să aprovizioneze Europa cu gaze din zona caspică, fără să tranziteze Rusia.

Proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco, în valoare de cinci miliarde de euro, este condus de un consorţiu format din companiile OMV(Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Fiecare partener din consorţiul Nabucco va deţine o participaţie de 16,67% din compania care va administra gazoductul, Nabucco Gas Pipeline International.

Gazele din Azerbaijan şi Turkmenistan sunt insuficiente pentru a aproviziona Nabucco şi a justifica investiţia, astfel încât europenii trebuie să accepte să transporte gaze ruseşti şi iraniene, iar acest lucru se poate realiza împreună cu Gazprom, nu împotriva acestei companii, se mai arată în document.

Printre alte propuneri de îmbunătăţire a securităţii energetice în Europa se numără crearea unei solidarităţi între statele membre, prin care să fie puse la dispoziţie pe piaţă stocuri de petrol, în caz de întrerupere a livrărilor.

În plus, fiecare stat membru ar trebui să fie obligat să contribuie cu gaze şi energie electrică pentru susţinerea zonelor aflate în dificultate.