Un raport privind folosirea torturii de către CIA urmează să fie declasificat parţial. Ce "tehnici de interogare în forţă" foloseau agenţii americani

Declasificarea parţială a unui raport parlamentar american extrem de detaliat cu privire la utilizarea torturii de către CIA urmează să obţină prima undă verde săptămâna viitoare, a anunţat o senatoare miercuri, relansând dezbaterea asupra "războiului împotriva terorismului".

Urmărește
1275 afișări
Imaginea articolului Un raport privind folosirea torturii de către CIA urmează să fie declasificat parţial. Ce "tehnici de interogare în forţă" foloseau agenţii americani

Un raport privind folosirea torturii de către CIA urmează să fie declasificat parţial. Ce "tehnici de interogare în forţă" foloseau agenţii americani (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului va vota pe 3 aprilie pentru a solicita în mod oficial declasificarea a 400 din totalul de 6.300 de pagini ale unui raport confidenţial despre tehnicile de interogare în forţă folosite de către CIA în perioada 2002-2006, în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, a anunţat preşedinta Comisiei Dianne Feinstein. Concluziile raportului urmează să fie şi ele declasificate.

"Este foarte important să fie făcut public", a declarat ea pentru AFP, cu scopul ca aceste tehnici "să nu mai fie utilizate vreodată".

Executivul american urmează să aprobe ulterior publicarea părţii din raport, după ce va efectua verificări pentru ca să nu fie dezvăluite informaţii clasificate.

După atentatele de la 11 septembrie 2001, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a capturat zeci de persoane suspectate că fac parte din Al-Qaida şi a utilizat zece "tehnici de interogare în forţă", asimilate torturii de către numeroşi apărători ai drepturilor omului.

Aceste metode includeau privarea de somn, dezbrăcarea completă a deţinutului sau simularea înecului - aplicată de 183 lui Khaled Sheikh Mohammed, care s-a autoproclamat drept planificatorul atentatelor de la 11 septembrie, în cursul detenţiei acestuia într-o închisoare secretă CIA de pe teritoriul Poloniei, în perioada 2003-2006.

Foarte critici la adresa CIA, anchetatorii parlamentari conchid, potrivit lui Feinstein, că aceste tehnici au fost "erori teribile", care nu au permis luarea urmei lui Osama ben Laden.

Raportul confidenţial a fost aprobat de Comisie cu uşile închise în decembrie 2012, în pofida opoziţiei a aproape tuturor membrilor republicani a acesteia, îngrijoraţi de redeschiderea unei pagini negre a istoriei americane sub egida preşedintelui republican Bush.

Aceşti congresmeni republicani urmează probabil să voteze împotriva declasificării, însă democraţii sunt majoritari în Comisie.

Preşedintele Barack Obama şi-a exprimat susţinerea faţă de declasificarea raportului. "Mă angajez total să declasific acest raport imediat ce este finalizat", a declarat el pe 12 martie.

Procedurile se desfăşoară în contextul în care CIA se află într-un "război deschis" cu Senatul. Agenţia de spionaj este acuzată că a obstrucţionat activitatea asistenţilor congresmenilor care au lucrat timp de peste trei ani la redactarea acestui raport, şi anume că a şters documente de pe servere care-i aparţin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici