Un rezervor al navetei Columbia, descoperit în statul Texas, datorită secetei

Un rezervor al navetei spaţiale Columbia, care s-a dezintegrat la reintrarea în atmosfera terestră în anul 2003, a fost descoperit în statul Texas, graţie secetei care afectează sudul Statelor Unite, ce a cauzat scăderea nivelului apei unui lac, au anunţat marţi reprezentanţii NASA.

Urmărește
747 afișări
Imaginea articolului Un rezervor al navetei Columbia, descoperit în statul Texas, datorită secetei

Un rezervor al navetei Columbia, descoperit în statul Texas, datorită secetei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obiectul sferic descoperit în lacul Nacogdoches, la nord de oraşul Houston, este unul din cele 18 rezervoare ale navetei Columbia, a explicat Lisa Malone, purtător de cuvânt la NASA.

"La sfârşitul săptămânii trecute, am fost contactaţi de biroul şerifului din Nacogdoches, care ne-a anunţat că un obiect ce ar putea fi unul dintre resturile rămase după explozia navetei Columbia a fost descoperit. Seceta a cauzat scăderea nivelului apei dintr-un lac, scoţând la iveală rezervorul", a adăugat Lisa Malone.

Poliţia locală a trimis o serie de fotografii inginerilor de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, care au confirmat foarte repede că este vorba despre un rezervor al navetei Columbia. Alte rezervoare ale navetei au fost deja găsite în ultimii ani.

Naveta s-a dezintegrat în momentul în care a reintrat în atmosfera terestră în anul 2003, după o misiune în spaţiu, provocând moartea celor şapte membri ai echipajului şi lăsând în urmă numeroase fragmente, răspândite pe o suprafaţă de câteva sute de kilometri.

Specialiştii au ajuns ulterior la concluzia că accidentul a fost provocat de un scut termic avariat de o bucată de spumă izolantă, ce s-a desprins la puţin timp după decolare.

Lisa Malone a precizat cu această ocazie faptul că aproape 40% din corpul navetei a fost descoperit, iar multe fragmente sunt recuperate cu regularitate, fiind descoperite în statele Louisiana şi Texas.

Rezervorul descoperit în lacul Nacogdoches va ajunge la Centrul Spaţial Kennedy după ce va fi găsit un mijloc de a-l recupera, deoarece acesta se află într-o zonă mlăştinoasă, unde accesul automobilelor este extrem de dificil.

Programul navetelor spaţiale americane, care a durat trei decenii, s-a încheiat în luna iulie, odată cu ultimul zbor al navetei Atlantis către Staţia Spaţială Internaţională. Navetele Atlantis, Endeavour, Discovery şi Enterprise vor fi expuse în patru muzee americane.

La fel ca naveta Columbia, naveta americană Challenger a explodat şi ea în 1986 cu şapte astronauţi la bord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici