- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un român, primul cetăţean străin condamnat în SUA pentru operaţiuni tip phishing
Un cetăţean român, în vârstă de 23 de ani, a devenit primul străin condamnat de un tribunal din Statele Unite pentru rolul pe care l-a avut într-o operaţiune internaţională de tip phishing, relatează The Industry Standard, în ediţia electronică.
Un român, primul cetăţean străin condamnat în SUA pentru operaţiuni tip phishing (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ovidiu-Ionuţ Nicola-Roman, originar din Craiova, a fost condamnat luni la patru ani şi două luni de închisoare. Procurorii l-au acuzat de crearea de site-uri bancare false şi de trimiterea a zeci de mii de mesaje nesolicitate (spam) în speranţa că va păcăli victimele să-i furnizeze informaţiile conturilor lor.
El a fost arestat în Bulgaria şi extrădat în noiembrie 2007 în Statele Unite. El a pledat vinovat, în luna iulie a anului trecut, pentru acuzaţia de fraudă. El a fost inculpat în urma unei operaţiuni împotriva fraudelor de tip phishing, în care ar fi fost implicaţi alţi şase cetăţeni români, care nu au fost arestaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
În cazul lui Nicola-Roman, procurorii au declarat că au găsit 2.600 de numere a unor cărţi de credit şi debit în conturi de e-mail ale acestuia şi că a obţinut probabil mai multe informaţii de acest tip. Potrivit documentelor prezentate tribunalului, el a creat site-uri false pentru a păcăli în octombrie 2005 clienţi ai Băncii Populare, dar deţinea programe prin intermediul cărora putea induce în eroare şi utilizatori ai companiilor Wells Fargo, Suntrust, Amazon.com, PayPal şi eBay. El nu a scris de unul singur programele, dar avea numeroase instrumente de fraudare online, inclusiv un program numitr Web Data Extractor, prin intermediul căruia obţinea adrese de e-mail.
Nicola-Roman, care era vânzător de haine, ar fi comis aceste fraude pentru a plăti pentru medicamentele şi tratamentul mamei sale bolnave, conform avocatului apărării.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.