- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un seism puternic este în general urmat de altul, la celălalt capăt al lumii
Un seism cu amplitudine mare, asemănător celui care s-a soldat cu peste 60.000 de morţi în sud-vestul Chinei, are toate şansele să provoace altele la celălalt capăt al lumii, potrivit unui studiu publicat duminică.
Un seism puternic este în general urmat de altul, la celălalt capăt al lumii (Imagine: Mediafax Foto)
Această descoperire neaşteptată ar putea permite, cândva, ameliorarea predicţiei frecvenţei şi intensităţii replicilor, a declarat pentru AFP unul dintre autori.
O echipă de geologi americani a studiat seismele cu amplitudine de peste 7 grade pe scara Richter înregistrate după 1990 şi în 12 din 15 cazuri au observat că acestea au provocat unde seismice mai puţin importante de-a lungul faliilor de pe alte continente.
Cutremurul din China, cu o amplitudine de 7,9 grade pe scara Richter, nu a fost cuprins în studiul publicat de revista britanică Nature Geoscience.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
În decembrie 2004, un seism puternic a lovit coasta insulei Sumatra, în Indonesia, a declanşat reacţii seismice până în Ecuador, California şi Alaska.
În general seismele consecutive au o magnitudine mai redusă - între 3 şi 5 grade pe scara Richter - decât cutremurul primar dar acest lucru nu exclude posibilitatea de a fi mai violente.
Replicile se produc, de obicei, pe o rază între 100 şi 200 de kilometri de epicentru, printr-un efect de ricoşeu între faliile conectate în acelaşi sistem, aceasta fiind declanşarea statică.
Parcurgerea unor distanţe foarte mari poate fi explicată însă numai prin efectul dinamic de propagare al undelor, explică cercetătorul. Undele pot călători la suprafaţa Pământului "fără a-şi pierde din intensitate chiar şi la distanţe considerabile".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale
-
astăzi, 10:48