Un senator american propune eliminarea restricţiilor privind comerţul pentru R.Moldova

Un senator american a introdus în Congres un proiect de lege care va ridica restriţiile privind comerţul cu R.Moldova, anulând astfel măsurile prevăzute într-un amendament din timpul Războiului Rece, relatează RFE/RL, în pagina electronică.

Urmărește
2 afișări

Propunerea legislativă îi aparţine republicanului Richard Lugar, membru al Comisiei pentru Relaţii Externe din Senat, şi va anula restricţiile pentru Chişinău cuprinse în amendamentul Jackson-Vanik.

Intrat în vigoare în 1975, amendamentul Jackson-Vanik a fost considerat un instrument important pentru politica Statelor Unite faţă de Uniunea Sovietică. Desemnat să exercite presiuni asupra Moscovei în legătură cu refuzul acesteia de a le permite evreilor şi altor minorităţi să plece şi să se mute în străinătate, amendamentul interzice relaţii comerciale normale cu numeroase ţări care nu au economii de piaţă şi restricţionează emigraţia.

După destrămarea Uniunii Sovietice şi odată cu aderarea ţărilor postsovietice la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), restricţiile financiare au fost ridicate pentru mai mult de 12 state. R.Moldova, care a aderat la OMC în 2001, nu fusese încă scutită de acestea.

John Todd Stewart, care a fost ambasador în R.Moldova în perioada 1995-1998, a declarat pentru RFE/RL că ridicarea restricţiilor este o restanţă veche. "Cu siguranţă nu mai există niciun motiv pentru ca R.Moldova să se supună amendamentului Jackson-Vanik," a declarat el.

Această legislaţie fiind menţinută, R.Moldova, împreună cu Azerbaidjanul, Kazahstanul, Rusia, Tadjikistanul şi Uzbekistanul au primit statutul de "neîncălcare" a legii din partea congresmenilor, esenţial pentru eliminarea restricţiilor privind comerţul.

Continuarea menţinerii amendamentului Jackson-Vanik a fost însă criticată de R.Moldova şi s-a dovedit un subiect sensibil pentru ralţiile Statelor Unite cu Rusia, unele persoane de la Moscova acuzând Washingtonul că se agaţă în mod intenţionat de măsuri învechite şi punitive.

Noul proiect de lege urmează să fie aprobat de Comisia pentru Relaţii Externe din Senat şi votat de Senat înainte de a deveni lege.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici