Un singur bob de grâu ucrainean a ajuns în Canada. Iată ce a rezultat

Dezvoltarea industriei grâului din Canada, cea mai renumită din lume, se datorează în principal unui singur bob de grâu ucrainean.

Urmărește
36643 afișări
Imaginea articolului Un singur bob de grâu ucrainean a ajuns în Canada. Iată ce a rezultat

Un singur bob de grâu ucrainean a ajuns în Canada. Iată ce a rezultat

Războiul Rusiei în Ucraina a propulsat cultura cerealelor în centrul atenţiei.

Din cauza lui Vladimir Putin, până la 50 de milioane de oameni din ţările din Africa şi Orientul Mijlociu riscă foametea în câteva luni. 

Blocada rusească din Marea Neagră a  împiedicat grâul ucrainean să părăsească porturile Mării Negre.

Dar Canada este gata să trimită nave pentru a ajuta exportul cerealelor ucrainene, transmite National Post

Grâul canadian reprezintă „datoria noastră faţă de Ucraina”, o industrie construită pe un singur bob de grâu ucrainean de la Halychyna (Vestul Ucrainei).

După cum a afirmat  biologul Stephan Symko în monografia sa postumă, "dintr-o singură sămânţă a prosperat industria grâului în Canada, ajungând cea mai renumită din lume. Se datorează unui singur bob de grâu ucrainean!”.

Symko a demonstrat că Red Fife (Triticum aestivum), cel mai vechi tip de grâu din Canada, care face parte din Arca Internaţională a alimentelor pe cale de dispariţie, inclusiv Marquis, descind din grâul Halychanka cultivat în vestul Ucrainei.

Păstrându-şi calităţile excelente de coacere, crescătorii de plante au creat noi soiuri de grâu folosind baza ereditară a grâului Halychanka, lucru demonstrat de la Consiliul Canadian de Cercetare din 1976.

Monografia lui Symko, publicată în 1999 (la şapte ani după moartea sa în 1992), începe cu un citat de Jean-Henri Fabre: „Istoria celebrează câmpurile de luptă unde ne întâlnim cu moartea, dar dispreţuieşte să vorbească despre câmpiile pe care prosperăm. Cunoaşte numele regilor nemernici, dar nu ne poate spune originea grâului. Aceasta este calea nebuniei umane”.

"Oamenii cultivă grâu de-a lungul coastei Mării Negre a Ucrainei din anul 2700 î.Hr.", afirmă istoricul Scott Reynolds Nelson , autorul cărţii Oceans of Grain. 

Stephan Symko s-a născut la Dakniv, Ucraina de Vest (Halychyna) în 1911. A studiat agricultura la Universitatea din Louvain, Belgia, absolvind în 1936. Întors în Ucraina, s-a căsătorit cu Julia Zuk şi a devenit principalul om de ştiinţă agricol în provincia sa natală Halychyna (Galicia). S-a specializat în cercetarea noilor soiuri de cereale, în special pe grâu şi secară, continuându-şi munca şi după ocupaţia germană a Ucrainei.

După război a părăsit Ucraina cu soţia şi cei trei copii şi în cele din urmă s-a mutat în Canada. În 1949 a început o carieră la Agriculture Canada’s Central

A lucrat la o fermă experimentală din Ottawa, unde a lucrat în creşterea şi cercetarea cerealelor până când s-a pensionat în 1976.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici