După incidentele violente din martie, călugării budişti sunt nevoiţi să plătească amenzi şi să înveţe texte de "educaţie patriotică", în vreme ce unităţile paramilitare păzesc intrările în principalele mănăstiri.
Echipe de lucru s-au mutat în lăcaşele de cult pentru a supraveghea sesiunile de studiu, menite să reducă fidelitatea acestora faţă de Dalai Lama. Călugării cred că aceste echipe vor rămâne în zonă până la finalul Jocurilor Olimpice organizate la Beijing în august.
Manualele de "educaţie patriotică", redactate în chineză şi tibetană, includ legislaţia din China, legislaţia regiunii autonome şi capitole care condamnă independenţa Tibetului şi pe Dalai Lama.
"Nu credem în asta, de ce am face asta? (…) Toată lumea vorbeşte elogios de Dalai Lama, de ce nu face la fel şi China?", a declarat un tibetan îmbrăcat în haine negre de fermier.
Un alt manual, intitulat "material de propagandă", are capitole care tratează "ce s-a întâmplat în timpul revoltelor din prefectura noastră" şi "istoria modului în care Tibetul a devenit o parte a Chinei".
"Nu au altă soluţie decât să treacă acest test. Asta înseamnă «lipsa libertăţii» (…) Noi, tibetanii, nu avem dreptul de a spune ceva", a explicat un tânăr călugăr tibetan.
Deşi Constituţia Chinei prevede libertate religioasă, în practică, budismul şi alte religii sunt controlate de agenţii aflate în subordinea Guvernului.
"Echipele de lucru spun că noi, călugării, ar trebui să citim din scripturi, să nu ne implicăm în politică", susţine un călugăr mai vârstnic.