„Consiliul de Miniştri (…) a proclamat starea de urgenţă umanitară în urma afluxului a numeroşi cetăţeni nord-africani în sudul teritoriului. Această decizie va permite adoptarea imediată din partea Protecţiei civile a unor măsuri necesare pentru a controla acest fenomen şi pentru a acorda asistenţă cetăţenilor care fug din ţări din Africa de Nord”, se arată într-un comunicat.
Protecţia Civilă a înfiinţat o celulă de criză care să se ocupe de această problemă.
Aproape 3.000 de imigranţi ilegali, în special tunisieni, au sosit începând de miercuri pe coastele italiene, potrivit unor surse concordante, dintre care 250 numai în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Autorităţile italiene au înfiinţat un pod aerian şi au utilizat de asemenea feriboturi pentru a ajuta insula Lampedusa, invadată de clandestini. Candidaţii la imigraţie au fost de asemenea transportaţi spre centre de identificare şi de expulzare în Sicilia sau în sudul peninsulei.
Dar dintre cele 3.000 de persoane sosite de miercuri seara, o mie încă se mai aflau pe insulă sâmbătă la prânz, deşi autorităţile se angajaseră ca toţi să părăsească Lampedusa până seara.
Italia a cerut vineri ajutorul Uniunii Europene, pentru a face faţă acestui val de imigranţi ilegali, avertizând cu privire la riscul unei „crize umanitare”.
Ministrul de Interne, Roberto Maroni, şi cel al Afacerilor Externe, Franco Frattini, au cerut într-un comunicat comun „convocarea urgentă a unei reuniuni la nivel politic a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne al UE”.
Italia „cere mobilizarea imediată a unei misiuni FRONTEX de patrulare în largul coastelor Tunisiei, pentru a controla fluxul”, au continuat ei.
Proclamarea stării de urgenţă permite evitarea anumitor formalităţi legale şi autorizează oficialii locali, precum prefecţii, să ia măsuri operaţionale imediate. Ea permite de asemenea utilizarea rapidă a resurselor financiare speciale.