Un spital din Suedia recunoaşte extirparea chirurgicală nejustificată a uterului la zeci de femei

  • Un spital din Suedia recunoaşte extirparea chirurgicală nejustificată a uterului la zeci de femei.
  • Asta după ce pacientele au fost diagnosticate în mod eronat cu un stadiu incipient de cancer uterin.
  • Spitalul a prezentat scuze publice.
Urmărește
1738 afișări
Imaginea articolului Un spital din Suedia recunoaşte extirparea chirurgicală nejustificată a uterului la zeci de femei

Un spital din Suedia recunoaşte extirparea chirurgicală nejustificată a uterului la zeci de femei

Spitalul a recunoscut eroarea care a afectat 33 de femei. După screening, femeile în cauză, cu vârste cuprinse între 38 şi 85 de ani, au fost informate că au modificări celulare care sunt precursoare ale cancerului uterin. Ulterior, ele au suferit o histerectomie, extirpare chirurgicală a uterului, în 2023 şi 2024, a anunţat marţi spitalul suedez.

„Regretăm profund ceea ce s-a întâmplat. Îndepărtarea uterului este o operaţie majoră, cu consecinţe semnificative şi ireversibile. Ne cerem scuze femeilor afectate”, a declarat Johan Lugnegård, medic şef la Spitalul Universitar Uppsala, prin intermediul unui comunicat de presă citat de Le Figaro.

După extirparea uterului, s-a dovedit că diagnosticul a fost incorect şi că nu a fost necesară nicio intervenţie chirurgicală. Spitalul, din proprie iniţiativă, a declanşat o anchetă după ce a observat o creştere inexplicabilă a numărului de diagnostice asemănătoare.

„Am fost prea severi în evaluările noastre (...) ceea ce a dus la un supradiagnostic sistematic”, a recunoscut Tommie Olofsson, şeful laboratorului universitar al instituţiei.

Spitalul s-a angajat să revizuiască istoricul cazurilor similare şi este dispus să ofere despăgubiri financiare femeilor implicate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici