Un studiu publicat în SUA subliniază efectele benefice ale imigraţiei asupra economiei americane

Un studiu publicat luni în Statele Unite arată efectele benefice ale imigraţiei asupra economiei americane, într-o perioadă în care criza economică şi apropierea alegerilor au readus în atenţia politică problema statutului imigranţilor.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului Un studiu publicat în SUA subliniază efectele benefice ale imigraţiei asupra economiei americane

Un studiu publicat în SUA subliniază efectele benefice ale imigraţiei asupra economiei americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Datele arată că, în ultimă instanţă, imigranţii sporesc capacitatea de producţie a economiei americane, stimulează investiţiile şi favorizează o specializare care, pe termen lung, intensifică productivitatea", subliniază acest studiu publicat de filiala băncii centrale (Fed) de la San Francisco.

"În conformitate cu ceea ce au arătat cercetările anterioare, nu există nici o dovadă că aceste efecte benefice au loc prin pierderea locurilor de muncă ale unor persoane născute în Statele Unite", adaugă autorul, Giovanni Peri, profesor asociat la Universitatea California, din oraşul Davis.

Precizând că abordează un subiect "dezbătut cu pasiune", Peri afirmă că articolul său, publicat în "Economic Letter", revistă periodică a Federal Reserve din San Francisco, cuprinde cercetările pe care le-a realizat singur sau în colaborare cu alţi specialişti în 2009.

Peri susţine că a analizat "sistematic modul în care imigranţii influenţează producţia totală, venitul pe angajat şi locurile de muncă pe termen scurt sau lung".

Potrivit acestuia, rezultatele "sugerează că economia îi absoarbe pe imigranţi, sporind ocaziile de angajare, fără a determina excluderea persoanelor active născute în Statele Unite".

Preşedintele american, Barack Obama, promisese, înainte de alegerea sa, că susţine un plan care să ofere un statut legal imigranţilor clandestini prezenţi pe teritoriul american, în pofida eşecului pe această temă înregistrat de administraţia predecesorului său, George W. Bush.

Dar acest proiect de reformă nu a avansat şi, mai mult, o lege foarte controversată a fost adoptată în Arizona în luna aprilie.

Una dintre dispoziţiile principale ale acestei legi, suspendată la sfârşitul lunii iulie de justiţie în aşteptarea unei decizii pe fond, prevedea autorizarea forţelor de poliţie de a verifica statutul de imigrare al oricărei persoane reţinute, ceea ce pentru criticii acestui text echivalează cu legalizarea controalelor pe baze rasiale.

În cursul lunii august, mai mulţi congresmeni republicani au propus ca soluţie în lupta împotriva imigraţiei ilegale revenirea asupra unui aspect din cel de-al 14-lea amendament al Constituţiei. Acesta dispune ca orice copil născut pe teritoriul Statelor Unite să devină automat cetăţean american.

Administraţia a respins categoric această idee.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici