- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un submarin de înaltă tehnologie va sonda epicentrul cutremurului din 11 martie din Japonia
Oamenii de ştiinţă au început, joi, o misiune pentru a observa, cu ajutorul unui dispozitiv submarin, groapa Japoniei, zona de subducţie tectonică aflată la originea seismului şi a enormului tsunami care au devasta în urmă cu un an nord-estul arhipelagului.
Un submarin de înaltă tehnologie va sonda epicentrul cutremurului din 11 martie din Japonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetătorii germani şi niponi vor lansa la apă un vehicul echipat cu camere de luat vederi şi alte instrumente de sondare a fundului oceanului până la 7.000 de metri adâncime.
Acest dispozitiv autonom va fi condus în apropierea epicentrului cutremurului cu magnitudinea de 9 grade, care a generat un tsunami de 15 metri înălţime pe coasta pacifică a arhipelagului, provocând moartea a 19.000 de persoane şi punând în pericol centrala atomică Fukushima Daiichi.
"Vrem să mobilizăm echipamente pe fundul oceanic şi să cartografiem zona pentru a vedea marile schimbări provocate de cutremur", a declarat pentru AFP Gerold Wefer, directorul proiectului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
Datele obţinute în cursul unei luni în apropierea faliei care se întinde pe sute de kilometri vor ajuta la înţelegerea mecanismului cutremurelor şi valurilor seismice care s-ar putea produce pe viitor.
Această misiune începe în timp ce Japonia se pregăteşte să aducă un omagiu victimelor dezastrului istoric produs la 11 martie 2011, la ora 14.46 (07.46 ora României).
Potrivit lui Wefer, directorul Centrului pentru schimbări de mediu de la Universitatea Bremen, oamenii de ştiinţă vor vedea "fisuri enorme în stânci".
"Acestea au fost sparte în bucăţi" de cutremur, eliberând fluide şi gaze în ocean, explică el.
Dispozitivul utilizat, lung de 5,5 metri, este format dintr-un submarin de mici dimensiuni dotat cu un sonar.
Nava-mamă de pe care va fi lansat vehiculul este echipată cu ecosonde şi va permite realizarea mai multor hărţi de adâncime submarine în apropierea gropii Japoniei, care se întinde de-a lungul insulei principale Honshu.
Oamenii de ştiinţă avertizează că Japonia pare să intre într-o nouă etapă de acumulare a tensiunii, care ar putea conduce la un alt seism devastator.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO