- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (07.01.2025, 12:13)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un supravieţuitor al bombardamentului de la Nagasaki, Shigemi Fukahori, a murit la 93 de ani
Shigemi Fukahori, un supravieţuitor al bombardamentului atomic de la Nagasaki din 1945, care şi-a dedicat viaţa pentru a milita pentru pace şi campaniei împotriva armelor nucleare, a murit la vârsta de 93 de ani.
Urmărește
173 afișări
Sursa foto: X
Fukahori a murit la un spital din Nagasaki, sud-vestul Japoniei, pe 3 ianuarie, a anunţat Biserica Catolică Urakami, unde s-a rugat aproape zilnic până anul trecut. Presa locală, citată de CNN, a relatat că Fukahori a murit din cauza vârstei înaintate.
Biserica, situată la aproximativ 500 de metri de zona zero şi în apropierea Parcului Păcii din Nagasaki, este considerată un simbol al speranţei şi al păcii, deoarece clopotniţa sa şi unele statui au supravieţuit bombardamentului nuclear.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Dronele ucrainene au atacat o zonă în care se află baza de bombardiere strategice a Rusiei
-
Donald Trump declară că nu exclude ocuparea prin forţă militară a Groenlandei, care este teritoriu NATO
-
Incendiu violent în Los Angeles: 30.000 de oameni au fost evacuaţi
Fukahori avea doar 14 ani când Statele Unite au lansat bomba asupra oraşului Nagasaki la 9 august 1945, omorând zeci de mii de oameni, inclusiv familia sa. Aceasta a avut loc la trei zile după atacul nuclear de la Hiroshima, care a ucis 140.000 de oameni. Japonia a capitulat câteva zile mai târziu, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial şi agresiunii de aproape o jumătate de secol a ţării în Asia.
Fukahori, care a lucrat la un şantier naval aflat la aproximativ 3 kilometri de locul unde a căzut bomba, nu a putut vorbi ani de zile despre cele întâmplate, nu numai din cauza amintirilor dureroase, ci şi din cauza neputinţei pe care a simţit-o atunci.
În urmă cu aproximativ 15 ani, a devenit mai deschis în comunicare după ce a întâlnit, în timpul unei vizite în Spania, un bărbat care a trăit experienţa bombardamentului de la Guernica în 1937, în timpul Războiului Civil Spaniol, când avea şi el 14 ani. Experienţa comună l-a ajutat pe Fukahori să se deschidă.
„În ziua în care a căzut bomba, am auzit o voce care cerea ajutor. Când m-am apropiat şi am întins mâna, pielea persoanei s-a topit. Încă îmi amintesc cum m-am simţit”, a declarat Fukahori pentru postul naţional de televiziune japonez NHK în 2019.
El s-a adresat adesea studenţilor, sperând ca aceştia să preia ceea ce el a numit „ştafeta păcii”, făcând referire la acţiunile sale de advocacy.
Când Papa Francisc a vizitat Nagasaki în 2019, Fukahori a fost cel care i-a înmânat o coroană de flori albe. În anul următor, Fukahori a reprezentat victimele bombei la o ceremonie, făcându-şi „promisiunea pentru pace”, spunând: „Sunt hotărât să transmit mesajul nostru pentru ca Nagasaki să fie ultimul loc în care o bombă atomică să fie lansată vreodată”.
Slujbele funerare au fost planificate la biserica Urakami, unde fiica sa va reprezenta familia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump amenință că „iadul se va dezlănțui în Orientul Mijlociu” dacă ostaticii nu sunt eliberați
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Parlamentarii sud-coreeni formează o comisie comună de anchetă pentru a investiga accidentul aviatic
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suedia recuperează ancora petrolierului „flotei fantomă” a Rusiei în cazul sabotării cablului Estlink 2
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe