Un supravieţuitor şi 32 de morţi, în accidentul avionului ONU din capitala Republicii Congo

Treizeci şi două de persoane, potrivit ONU, au murit luni, la Kinshasa, în urma prăbuşirii unui avion al Misiunii ONU în Republica Democratică Congo (MONUSCO), primul accident în care este implicat un avion al organizaţiei în această ţară, de la începutul misiunii sale, în 1999.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului Un supravieţuitor şi 32 de morţi, în accidentul avionului ONU din capitala Republicii Congo

Un supravieţuitor şi 32 de morţi, în accidentul avionului ONU din capitala Republicii Congo (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

O singură persoană din 33 a supravieţuit, potrivit ONU.

"Suntem în măsură să confirmăm că o singură persoană a supravieţuit dintre cele 33 care se aflau la bordul avionului Misiunii ONU în Republica Democratică Congo (MONUSCO), care s-a prăbuşit astăzi (luni)", a declarat, în faţa presei, purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

La locul accidentului, o sursă aeroportuară a anunţat, anterior, "26 de morţi şi şase răniţi grav".

Iniţial, un jurnalist AFP de la faţa locului a numărat 16 corpuri neînsufleţite.

Accidentul s-a produs la puţin timp după ora locală 14.00 (16.00, ora României), când pilotul a încercat să aterizeze, în condiţii de ploaie puternică, în capitala congoleză.

Avionul, de tip Fokker 100, înmatriculat UN 834, care asigura legătura între Goma (Provincia Nord-Kivu, est) şi Kinshasa, via Kisangani, capitala Provinciei Orientale (nord-est), s-a rupt în mai multe bucăţi.

O sursă aeroportuară, care se afla "la zece metri" de epavă, a declarat că a văzut trecând, pe tărgi, "trei sau patru supravieţuitori", din totalul de 29 de pasageri şi trei membri ai echipajului, în total 32 de persoane.

Salvatorii şi pompierii "decupau scaunele pentru a scoate oamenii care sunt blocaţi", potrivit declaraţiei unei surse aeroportuare, sub protecţia anonimatului.

"Este un accident care s-a produs din cauza ploii", a explicat aceasta.

"Avionul s-a dislocat complet. O parte a cabinei a rulat, în gol, pe 800 de metri", provocând un incendiu, a precizat ea.

"Şase până la opt persoane au fost proiectate în afara avionului, atunci când a fost rupt în două", a continuat această sursă, subliniind că pompierii au reuşit, repede, să stingă flăcările, ajutaţi de ploaie.

Un perimetru de securitate a fost stabilit la locul dramei, unde salvatorii degajau, în continuare, corpuri neînsufleţite. Acest accident a creat un decalaj în programul de aterizări şi decolări ale altor avioane, dar fără să perturbe total traficul aerian, potrivit sursei aeroportuare.

Răniţii au fost trimişi la spitalul Biamba Marie Mutombo, care aparţine lui Mutombo Dikembe, o fostă celebritate americană de origine congoleză din NBA, în comuna Masina, situată la aproximativ 15 minute de aeroportul din Kinshasa.

Statele Unite au prezentat condoleanţe, după accident.

"Suntem profund întristaţi (...). Adresăm cele mai sincere condoleanţe familiilor victimelor", a declarat Mark Toner, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Acesta este primul accident în care este implicat un avion ONU în R.D. Congo, de la începutul Misiunii sale, în 1999, în această ţară în care organizaţia dispune de o flotă de peste zece avioane, în general în stare bună, care efectuează legături locale.

MONUSCO asigură transportul personalului său în ţară, dar şi al jurnaliştilor şi membrilor ONG-urilor locale şi internaţionale.

Accidentele de avion sunt frecvente în R.D. Congo, iar toate companiile aeriene congoleze, aproximativ 50 identificate, figurează pe o listă a Uniunii Europene (UE) care le interzice intrarea în spaţiul său aerian.

Proasta întreţinere a avioanelor, uneori vechi, supraîncărcarea lor, fiind vorba mai ales de avioane de transport de marfă, absenţa controlului, nerespectarea regulilor de securitate şi condiţiile meteorologice nefavorabile sunt cele mai frecvente cauze ale acestor accidente.

ONU dispune, în R.D. Congo, de una dintre cele mai importante misiuni de pace ale sale din lume, în această ţară vastă din Africa Centrală, cu o suprafaţă de cinci ori mai mare decât a Franţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici