Un teolog catolic cere demisia papei
Un teolog liberal catolic cere demisia Papei Benedict al XVI-lea după decizia de anulare a excomunicării pronunţate în cazul unui episcop englez care neagă amploarea Holocaustului.
Richard Williamson, controversatul episcop reabilitat de Papa Benedict XVI
Criticile faţă de această decizie a Vaticanului au luat o amploare fără precedent în Germania, unde negarea Holocaustului se pedepseşte cu închisoarea.
"Dacă Papa doreşte binele Bisericii, ar trebui să demisioneze", a declarat teologul liberal catolic Hermann Haering pentru cotidianul Tageszeitung.
"Acest lucru nu ar fi un scandal; un episcop trebuie să renunţe la funcţie la vârsta de 75 de ani, un cardinal îşi pierde drepturile la 80 de ani", afirmă Haering. Papa Benedict are 81 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Între timp, un oficial de la Vatican a recunoscut că administraţia Bisericii Romano-Catolice a comis unele "erori" prin decizia de anulare a excomunicării pronunţate împotriva a patru episcopi, inclusiv Richard Williamson, ale cărui comentarii au stârnit polemica.
"Urmăresc dezbaterea cu mare interes. Au existat neînţelegeri şi erori de conducere în cadrul Curiei", afirmă cardinalul Walter Kasper, responsabil de Departamentul Vaticanului pentru relaţia cu evreii.
"Papa a propus iniţierea dezbaterii pentru că doreşte unitate în interior şi exterior", subliniază cardinalul, adăugând că episcopii respectivi "sunt încă suspendaţi".
O dezbatere la nivel internaţional a izbucnit după decizia de reabilitare a lui Williamson, un episcop englez care a catalogat drept "minciuni" dovezile istorice privind gazarea a şase milioane de evrei de către nazişti.
În Germania, numeroşi oficiali catolici au atras atenţia că Suveranul Pontif riscă să îşi piardă susţinerea. "În mod clar, asistăm la o pierdere a încrederii în Papă; reabilitarea unui negaţionist este întotdeauna o idee rea", afirmă episcopul de Hamburg, Werner Thissen.
La rândul său, episcopul de Rottenburg-Stuttgart, Gebhard Furst, a vorbit de "nesiguranţă, neînţelegere şi dezamăgire".
În Franţa, unde se află cea mai mare comunitate de evrei din Europa, rabinul-şef Gilles Bernheim a denunţat declaraţiile lui Williamson, care susţine că doar 200.000 - 300.000 de evrei au murit în cel de-al II-lea Război Mondial, însă niciunul gazat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump