- Home
- Externe
- MADRID, (17.11.2017, 11:29)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un tribunal belgian analizează cererea de extrădare pentru Carles Puigdemont
Un tribunal belgian examinează, vineri, posibilitatea de a-l trimite pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont înapoi în Spania, pentru a fi judecat sub acuzaţiile de rebeliune şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice pentru organizarea referendumului, relatează site-ul Euronews.
Urmărește
303 afișări
Un tribunal belgian analizează cererea de extrădare pentru Carles Puigdemont
Echipa juridică a lui Puigdemont va susţine că fostul şef al executivului regional şi alţi patru aliaţi ai săi sunt persecutaţi pentru opiniile lor politice, iar extrădarea nu ar trebui să fie permisă.
Potrivit unor surse judiciare citate de presa belgiană, procuratura din Belgia a făcut deja investigaţii cu privire la condiţiile de detenţie pe care le-ar întâmpina Puigdemont în cazul extrădării. Spania ar fi oferit asigurări cu privire la această situaţie, oferind detalii despre o închisoare din Madrid.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
"Îi vom cere judecătorului belgian să respecte drepturile fundamentale în cadrul Uniunii Europene. Actul de organizare a unui referendum nu este o chestiune de drept penal. Este vizată în mod evident o opinie politică, precum şi punerea în aplicare paşnică şi democratică a unor evenimente legate de această opinie", a declarat Michele Hirsch, avocat pentru doi dintre foştii miniştri ai guvernului Cataloniei.
Decizia instanţei poate veni vineri sau poate fi amânată timp de 15 zile. Dacă judecătorii se pronunţă în favoarea extradării, Puigdemont şi aliaţii săi au dreptul de a face apel, iar acest proces ar dura între opt şi zece zile.
Preşedintele Institutului de Studii Europene (IEE) din cadrul Universităţii din Bruxelles, Anne Weyembergh, a declarat că există temei juridic pentru ca judecătorii să refuze extrădarea lui Puigdemont şi a celor patru foşti miniştri. Weyembergh susţine că autorităţile belgiene ar putea concluziona că există "riscuri grave de încălcare a drepturilor omului" în cazul extrădării.
Weyembergh a subliniat că mandatul european de arestare (EAW) nu este "automat", iar "judecătorul belgian poate decide să refuze executarea acestuia", în ciuda "principiului încrederii reciproce între state".
"Deşi Codul Penal belgian include infracţiunile de rebeliune şi răzvrătire, definiţiile nu sunt aceleaşi ca în Spania. Problema în acest caz este că infracţiunile de care este acuzat Puigdemont nu sunt pe lista EAW. Astfel, judecătorul va trebui să evalueze, în primul rând, dacă există un risc real şi grav pentru drepturile fundamentale şi, de asemenea, dacă este îndeplinită sau nu dubla cerinţă (n.a. - privind infracţiunile în două state europene)", a mai spus expertul belgian în drept european.
O instanţă din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont şi pentru patru dintre foştii miniştri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătăţii), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educaţiei).
Cei cinci, care se află în libertate în Belgia, sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice, după declararea independenţei regiunii Catalonia la 1 octombrie, act considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.
Citeşte şi: Imagini surprinse din satelit | Nord-coreenii lucrează la primul submarin cu rachete balistice
Citeşte şi: A murit şeful mafiei siciliene, Salvatore 'Toto' Riina. "Capo di tutti capi" primise 26 de sentinţe pe viaţă după ce a ordonat peste 150 de crime în Italia
Citeşte şi: Secretarul General al ONU: Terorismul nu trebuie asociat cu nicio religie, etnie sau rasă
Citeşte şi: Preşedintele Libanului speră că vizita lui Hariri în Franţa va pune capăt crizei politice
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe