Prima pagină » Știri externe » Un yoghin aflat în greva foamei pentru a cere măsuri anticorupţie radicale, reţinut la New Delhi

Un yoghin aflat în greva foamei pentru a cere măsuri anticorupţie radicale, reţinut la New Delhi

Maestrul yoghin Swami Ramdev, care a început sâmbătă greva foamei pentru a determina guvernul să adopte propunerile sale radicale de luptă anticorupţie, a fost reţinut duminică la New Delhi şi transportat în localitatea sa de domiciliu din nordul Indiei, relatează AFP.
05 iun. 2011, 12:49, Știri externe

„Postul meu nu s-a terminat şi voi continua rezistenţa civilă”, a afirmat Ramdev, în faţa locuinţei sale din oraşul Haridwar, situat la poalele munţilor Himalaya, unde administrează un centru de îngrijire şi produce emisiuni TV urmărite de milioane de telespectatori.

Poliţia a intervenit în forţă în capitala indinaă, pentru a dispersa mulţimea adunată pentru a-l susţine pe Ramdev.

În urma confruntărilor, 53 de manifestanţi şi 23 de poliţişti au fost răniţi, a anunţat comandantul-adjunct al poliţiei locale, Aslam Khan, precizând însă că nici o persoană nu a fost rănită grav.

Forţele de ordine au recurs la grenade lacrimogene şi bastoane pentru a-i dispersa pe cei câteva mii de susţinători ai lui Ramdev, potrivit agenţiei PTI.

„Existau motive de îngrijorare legate de securitate. Am anulat autorizaţia” pentru adunarea de protest, a declarat comandantul poliţiei din New Delhi B.K.Gupta.

Swami Ramdev, cunoscut şi drept Baba Ramdev, a intrat sâmbătă în greva foamei pentru a cere introducerea pedepsei cu moartea pentru acuzaţii de corupţie, deşi mai mulţi miniştri au încercat să-l convingă să nu recurgă la această formă de protest. El solicită şi retragerea din circulaţie a bancnotelor de 500 şi 1.000 de rupii, despre care afirmă că ar fi folosite în tranzacţii ilegale, dar şi interzicerea activităţii în India a instituţiilor bancare prezente şi în parardisuri fiscale.

Guvernul indian este confruntat de mai multe luni cu o serie de scandaluri de corupţie, printre care se numără şi unul legat de vânzarea frauduloasă a unor licenţe de telefonie mobilă, în urma căreia bugetul ar fi pierdut circa 40 de miliarde de dolari.