Un ziar sud-coreean a scris că bomba nucleară a fost o "pedeapsă divină". Reacţia Japoniei după editorial

Japonia a protestat joi faţă de publicarea într-un ziar sud-coreean a unui editorial care asimilează bombele nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki unei "pedepse divine".

Urmărește
1126 afișări
Imaginea articolului Un ziar sud-coreean a scris că bomba nucleară a fost o "pedeapsă divină". Reacţia Japoniei după editorial

Un ziar sud-coreean a scris că bomba nucleară a fost o "pedeapsă divină". Reacţia Japoniei după editorial (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Dumnezeu recurge uneori la mâna omului pentru a pedepsi acţiunile diabolice ale oamenilor", scria la începutul săptămânii cotidianul Joongang Ilbo, evocând o celebră unitate japoneză din al Doilea Război Mondial, Unitatea 731.

Cu sediul în nord-estul Chinei, la Harbin, această unitate a fost o secţie secretă, în cadrul unor cercetări biologice şi chimice, care a efectuat experienţe pe oameni, în cursul Războiului chinezo-japonez (1937-1945) şi celui de al Doilea Război Mondial, şi anume asupra unor prizonieri chinezi, sud-coreeni şi ruşi.

"Strigătele (victimelor) au ajuns la cer, iar bombele atomice au căzut asupra Hiroshima şi Nagasaki", continuă cotidianul, vorbind despre o "pedeapsă divină şi represalii umane".

Secretarul general al Guvenului japonez Yoshihide Suga a calificat joi acest articol ca "deosebit de dezonorant".

"Ţara noastră este singura care a fost lovită de bomba atomică. Nu vom ierta niciodată asemenea comentarii", a continuat el.

Bomba "Little Boy" lansată asupra oraşului Hiroshima de bombardierul american de tip B-29 "Enola Gay" s-a soldat cu 140.000 de morţi. Cea lansată trei zile mai târziu, pe 9 august, asupra oraşului Nagasaki s-a soldat cu aproximativ 70.000 de morţi.

Şase zile mai târziu Japonia capitula.

Editorialul ziarului sud-coreean este publicat într-un context deja foarte dificil între Tokyo şi Seul, în urma unor declaraţii ale primarului oraşului Osaka, care a justificat existenţa "femeilor de reconfortare", asiatice înrolate de forţele armate în bordeluri de campanie ale armatei imperiale japoneze în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Toru Hashimoto a declarat săptămâna trecută că "femeile de reconfortare" reprezentau o "necesitate".

Majoritatea istoricilor apreciază că aproximativ 200.000 de femei asiatice au fost reduse la sclavie sexuală de către Japonia, cele mai numeroase fiind coreene, chineze şi filipineze.

"Suntem profund dezamăgiţi că un oficial apără asemenea crime inumane", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului sud-coreean de Externe.

"Şocaţi şi furioşi", a reacţionat o purtătoare de cuvânt a Cancelariei chineze, Hong Lei. "De modul în care îşi va aborda trecutul depinde viitorul Japoniei", a adăugat ea.

Inclusiv aliatul american a condamnat puternic afirmaţiile "scandaloase şi injurioase" ale lui Hashimoto.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici