Prima pagină » Știri externe » Una dintre cele mai bogate țări din lume vrea să adere la UE

Una dintre cele mai bogate țări din lume vrea să adere la UE

Norvegia se îndreaptă spre o nouă cerere de aderare. Una dintre cele mai bogate țări din Europa se gândește cum să supraviețuiască în lumea lui Donald Trump.
Una dintre cele mai bogate țări din lume vrea să adere la UE

Cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Vest a respins de două ori aderarea la UE în referendumurile din 1972 și 1994, dar are acces la piața unică a blocului prin apartenența la Spațiul Economic European și face parte din zona fără frontiere Schengen.

Liderul opoziției norvegiene, Erna Solberg, care ar putea redeveni prim-ministru în fruntea conservatorilor la alegerile din septembrie, a declarat pentru Financial Times că dorește „un cuvânt de spus la masă”, mai degrabă decât situația actuală de adoptare a majorității normelor UE fără nicio contribuție.

„Prin definiție, suntem în favoarea aderării la UE. Dacă există o fereastră pentru a aplica, vom aplica. Cred că Norvegia ar fi o țară mai bună dacă ar fi membră a UE”, a declarat Solberg.

Partidul său este chiar mai entuziast decât ea. Solberg a dorit să aștepte până când o majoritate clară a populației se va pronunța în favoarea aderării; cel mai recent sondaj de opinie oferă un mic avantaj de 43% la 37% celor care sunt împotriva aderării. Dar conservatorii au votat la sfârșitul săptămânii trecute pentru negocieri rapide în vederea aderării „în cazul în care situația o va justifica”.

Mulți cred că noul președinte al SUA ar putea produce șocul necesar, interesul său repetat pentru Groenlanda adăugându-se preocupărilor privind un posibil interes străin pentru avanpostul nordic al Norvegiei, Svalbard – cel mai probabil din partea Rusiei.

Cu toate acestea, Solberg a mai spus că o nouă dezbatere privind UE ar putea distrage atenția Norvegiei de la răspunsul la situația actuală de securitate. „Știm foarte bine ce se va întâmpla dacă începem să discutăm problema UE: vom ajunge în tranșee”, a spus ea.

Drumul spre aderare pavat cu obstacole

Există și alte obstacole la orizont. Unul dintre acestea este faptul că probabilii parteneri de coaliție ai lui Solberg, partidul populist Progress, sunt total împotriva aderării la UE.

Un altul este faptul că fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a revenit în politică și ar putea contribui la împiedicarea revenirii dreptei la putere. Partidul său laburist este în favoarea aderării la UE, dar nu imediat.

Dar, așa cum au constatat Suedia și Finlanda, țări vecine, cu recentele lor candidaturi la NATO, lucrurile s-ar putea schimba dramatic în cazul unui șoc extern.