- Home
- Externe
- (18.05.2023, 09:30)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Unele găuri negre ar putea fi de fapt încâlcituri în ţesătura spaţiu-timp, sugerează o nouă cercetare
Fizicienii au descoperit o ciudăţenie a spaţiu-timpului care poate imita găurile negre.
Urmărește
1236 afișări
DALL-E
Cunoscute sub numele de "solitoni topologici", aceste încâlcituri teoretice în ţesătura spaţiu-timpului ar putea bântui universul, iar găsirea lor ar putea avansa înţelegerea astronomilor despre fizica cuantică, potrivit unui nou studiu publicat în revista Physical Review D.
Găurile negre sunt probabil cel mai frustrant obiect descoperit vreodată în ştiinţă.
Teoria generală a relativităţii a lui Einstein prezice existenţa lor, iar astronomii ştiu cum se formează: tot ce trebuie este ca o stea masivă să se colapseze sub propria greutate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
Fără nicio altă forţă disponibilă pentru a-i rezista, gravitaţia continuă să tragă până când tot materialul stelei este comprimat într-un punct infinit de mic, numit singularitate.
În jurul acelei singularităţi se află un orizont al evenimentelor, o limită invizibilă care marchează marginea găurii negre.
Orice trece de orizontul evenimentelor nu mai poate ieşi, inclusiv lumina.
Dar problema principală cu acest lucru este că punctele de densitate infinită nu pot exista cu adevărat.
Deşi teoria generală a relativităţii prezice existenţa găurilor negre, şi s-au găsit multe obiecte astronomice care se comportă exact aşa cum prezice teoria lui Einstein singularitatea trebuie să fie înlocuită cu ceva mai rezonabil.
Aflarea acestui mister necesită o înţelegere a gravitaţiei extrem de puternice la scară extrem de mică - gravitaţie cuantică.
Până în prezent, nu este o teorie cuantică viabil, dar sunt câteva candidate. Unul dintre aceste candidate este teoria corzilor, un model care sugerează că toate particulele care alcătuiesc universul unt de fapt făcute din corzi mici şi vibrante.
Pentru a explica varietatea largă de particule care populează universul, aceste corzi nu pot vibra doar în cele trei dimensiuni spaţiale obişnuite.
Teoria corzilor prezice existenţa unor dimensiuni suplimentare, toate rulate pe ele însele la o scară incredibil de mică - atât de mică încât nu putem spune că acele dimensiuni sunt acolo.
Şi acel act de rulare a dimensiunilor spaţiale suplimentare la scară incredibil de mică poate duce la descoperir foarte interesante. În noul studiu, cercetatorii au propus ca aceste dimensiuni extra compacte pot da naştere unor defecte.
Ca o cuta pe care nu o poţi scoate din cămaşa ta indiferent cât de mult o calci, aceste defecte ar fi imperfecţiuni stabile şi permanente în structura spaţiu-timpului - un soliton topologic, explică cercetătorii pentru LiveScience.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cuba deschide larg uşa investiţiilor ruseşti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe