- Home
- Externe
- (15.01.2021, 15:57)
- Mihai Draghici
Unele ţări UE sunt nemulţumite de ritmul distribuirii vaccinurilor
- Reuters: Mai multe ţări UE sunt nemulţumite de ritmul distribuirii vaccinurilor
- "Distribuirea vaccinurilor decurge conform programului convenit", a comunicat compania Pfizer
Urmărește
483 afișări
Unele ţări UE sunt nemulţumite de ritmul distribuirii vaccinurilor
Mai multe state din cadrul Uniunii Europene au criticat ritmul distribuirii vaccinurilor anticoronavirus, conform unor oficiali citaţi de agenţia Reuters, însă compania Pfizer a anunţat că aprovizionarea decurge conform planificării.
Potrivit unor oficiali de la Bruxelles, o treime dintre cele 27 de state membre UE au semnalat că nu au doze suficiente de vaccin. De asemenea, există nemulţumiri şi privind viitoarele etape de aprovizionare.
Printre ţările nemulţumite se numără Belgia, Italia şi Lituania. "Compania care produce vaccinuri ne-a transmis că sunt reduceri în aprovizionare la nivelul UE", a declarat Vytautas Beniusis, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Lituania.
"Distribuirea vaccinurilor decurge conform programului convenit", a comunicat compania Pfizer, subliniind că nu există probleme, dar explicând că etapele de furnizare sunt "aspiraţionale".
Companiile BioNTech şi Pfizer au două contracte cu Uniunea Europeană, pentru furnizarea a până la 600 de milioane de doze anul acesta. Au stabilit să furnizeze 75 de milioane de doze în trimestrul al doilea din 2021 şi restul ulterior. Nu este clar câte doze ar trebui alocate în primul trimestru.
Compania Moderna trebuie să furnizeze zece milioane de doze până la sfârşitul lunii martie şi câte 35 de milioane de doze în trimestrele doi şi trei. Alte 80 de milioane de doze ar urma să fie furnizate anul acesta.
Comisia Europeană: „În trimestrul doi vor fi disponibile mai multe doze de vaccin”
Comisia Europeană este transparentă în privinţa contractelor pentru achiziţionarea vaccinurilor anticoronavirus, a afirmat marţi un reprezentant al instituţiei, Sandra Gallina, anunţând şi că Uniunea Europeană a comandat, până în prezent, vaccinuri pentru 380 de milioane de oameni. "Cantităţile încep să fie furnizate şi, după cum am menţionat în trecut, contractele, aşa cum au fost convenite, includ programări care vor fi mai consistente începând din aprilie. Trimestrul al doilea urmează să fie trimestrul cu multe doze, în primul trimestru am avut doze şi aş spune că sigur că nu sunt atât de abundente cum ar vrea mulţi să se întâmple, dar sunt rezultatul a ceea ce s-a negociat", a declarat Sandra Gallina, şeful Direcţiei pentru Sănătate din cadrul Comisiei Europene, în cadrul unei audieri în Comisia Parlamentului European pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentelor.
"Referitor la problema cantităţilor, am observat o dezbatere amplă despre număr; ştiţi, unele persoane îşi imaginează că era posibilitatea de a cumpăra mai mult; eu aş spune că am mers foarte departe în privinţa cantităţilor şi am cumpărat tot ce se putea cumpăra", a precizat reprezentantul Comisiei Europene, conform MEDIAFAX. Sandra Gallina a subliniat că statele membre sunt cele care decid cât cumpără şi vor să achiziţioneze mai multe doze ale vaccinului BioNTech/Pfizer: "Statele membre, care de fapt controlează acest element au convenit să cumpărăm mai mult. Comisia de coordonare şi-a dat acordul asupra posibilităţii de a avea încă 300 de milioane de doze în plus faţă de cele 300 de milioane pe care le avem deja de la BioNTech/Pfizer".
"În acest moment, aş spune că avem vaccinuri pentru 380 de milioane de oameni, cele două doze, dacă fac un calcul, sunt 760 de milioane de fiole", a explicat ulterior, în cadrul audierii, Sandra Gallina, referindu-se la vaccinurile comandate de la companiile BioNTech/Pfizer şi Moderna.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace / Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump
-
astăzi, 22:37
Tánczos Barna: Crin Antonescu are prima şansă de a intra în turul doi