Prezentat în acest an, documentul Comisiei are ca scop consolidarea industriei de cipuri din Uniunea Europeană şi reducerea dependenţei de aprovizionarea din SUA şi Asia, declanşată de penuria mondială şi de blocajele din lanţul de aprovizionare.
Cu toate acestea, executivul UE a precizat că planul de 45 de miliarde de euro permite finanţarea de stat doar pentru instalaţiile de producţie europene „primele de acest tip”. Înainte de a deveni lege, propunerea trebuie să fie discutată cu ţările UE şi cu legislativul.
Diplomaţii UE spun că unele ţări doresc totuşi ajutor de stat pentru fabricarea cipurilor de ultimă generaţie existente, utilizate de producătorii lor de automobile.
Potrivit documentului, Republica Cehă, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a venit cu un compromis care s-ar putea aplica unei game mai largi de cipuri.
Oficialii UE ar putea conveni asupra unei poziţii comune la începutul lunii decembrie, ceea ce le va permite să demareze negocierile cu legislativul UE pentru a finaliza proeictul.