UNESCO va supune la vot luni aderarea Palestinei

Conferinţa Generală a UNESCO se va pronunţa luni în legătură cu aderarea Palestinei la agenţie, au anunţat surse din cadrul acesteia, un vot care riscă să provoace o criză gravă la nivelul acestei organizaţii ONU, prin oprirea imediată a finanţării de către Statele Unite.

Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului UNESCO va supune la vot luni aderarea Palestinei

UNESCO va supune la vot luni aderarea Palestinei, afirmă surse din cadrul agenţiei ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul Executiv al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a adoptat la 5 octombrie, la iniţiativa ţărilor arabe, o recomandare în acest sens, dur combătută de Statele Unite.

Votul va avea loc luni, zi în care ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Malki, urmează să susţină un discurs în faţa celei de a 36-a Conferinţe Generale a UNESCO, deschisă marţi la Paris, au anunţat aceste surse, fără să precizeze dacă votul va avea loc luni dimineaţa sau după-amiaza.

Pentru a intra în vigoare, aderarea palestiniană la UNESCO trebuie să fie votată de o majoritate de două treimi din cei 193 de membri. Potrivit unor surse diploamtice, palestinienii, care actualmente au doar statut de "misiune de observator", sunt asiguraţi de obţinerea acestei majorităţi.

Rezoluţia de la 5 octombrie a Consiliului Executiv a fost susţinută de 40 dintre cei 58 de membri. Patru ţări - Statele Unite, România, Germania şi Letonia - au votat împotrivă, iar alte 14 s-au abţinut, între care Franţa şi Spania.

Parisul consideră acest vot prematur, în contextul în care cererea de aderare a statului palestinian la ONU este în curs de examinare la Consiliul de Securitate.

Statele Unite au ameninţat că îşi vor exercita dreptul de veto faţă de acest demers, în timp ce Franţa a propus ca Palestinei să i se acorde un statut de simplu stat observator, prin intermediul unui vot în Adunarea Generală a ONU.

Aderarea Palestinei la UNESCO riscă să provoace o criză gravă, prin oprirea imediată a finanţării agenţiei ONU de către Statele Unite, ceea ce ar însemna privarea organizaţiei de 22 la sută din buget, reprezentând aproxiamtiv 70 de milioane de dolari, începând încă din 2011.

Două legi americane de la începutul anilor '90 interzic finanţarea oricărei agenţii speciale a ONU care îi acceptă pe palestinieni ca stat membru cu drepturi depline.

În pofida presiunii europenilor care vor să îi convingă să se mulţumească să adere în perioada imediat următoare la trei Convenţii UNESCO, inclusiv cea a Patrimoniului Mondial, ceea ce este posibil pentru un "stat care nu este membru", palestinienii refuză să revină asupra cererii lor de aderare deplină, pe care o amână din 1989.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici