Ungaria a prezentat autocarele pentru a trimite migranţii la Bruxelles. Reacţia furioasă a Belgiei

  • Ministrul belgian de externe şi viitorul comisar european, Hadja Lahbib, a criticat planul Ungariei de a trimite autobuze cu solicitanţi de azil la Bruxelles.
  • În luna august, şeful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orbán, Gergely Gulyás, a avertizat că va trimite autobuze cu migranţi la Bruxelles dacă UE va pune în aplicare noile sale norme privind migraţia.
Urmărește
3909 afișări
Imaginea articolului Ungaria a prezentat autocarele pentru a trimite migranţii la Bruxelles. Reacţia furioasă a Belgiei

Ungaria a prezentat autocarele pentru a trimite migranţii la Bruxelles. Reacţia furioasă a Belgiei

Luni, 9 septembrie, Ungaria a prezentat autocarele pe care doreşte să le folosească în trimiterea de migranţi la Bruxelles, o acţiune care a provocat furie din partea Guvernului belgian.

Nicole de Moor, şefa serviciului de migraţie din Belgia, a răspuns ameninţării guvernului ungar de a trimite la Bruxelles autobuze pline cu imigranţi ilegali, afirmând că acest lucru „subminează solidaritatea şi cooperarea în cadrul Uniunii [Europene]”, scrie Euractiv.

În cadrul unei postări pe platforma X, Hadja Lahbib, ministrul belgian de externe şi viitorul comisar european, a criticat acţiunea Budapestei, numind-o o „provocare care contrazice obligaţiile europene”, potrivit POLITICO.

„Politica de migraţie este o provocare comună care trebuie abordată în mod ordonat şi cu solidaritate de către toate statele membre”, a scris Lahbib pe X.

Bilet doar dus pentru migranţi către Bruxelles

În luna august, guvernul de la Budapesta a avertizat UE că este pregătit să ofere oricărui migrant care încearcă să intre în Ungaria un bilet dus către Bruxelles. Decizia ar urma să fie pusă în aplicare dacă hotărârea Curţii Europene de Justiţie (CEJ) va obliga Budapesta să adopte o politică „fără detenţie” a refugiaţilor.

Hotărârea a fost luată după ce CEJ care a constatat că Ungaria a comis o „încălcare fără precedent şi extrem de gravă a legislaţiei UE” atunci când a introdus restricţii privind dreptul de azil, notează Euronews. În aceste condiţii, Budapesta a fost sancţionată cu o amendă forfetară în valoare de 200 de milioane de euro şi o amendă de încă un milion de euro pentru fiecare zi în care această încălcare persistă.

La momentul anunţării acestei hotărâri, premierul ungar Viktor Orbán a calificat verdictul drept „scandalos şi inacceptabil”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici