Parlamentarii maghiari au votat, luni, un amendament constituțional controversat pe care militanții pentru drepturile omului l-au descris drept o „escaladare semnificativă” a eforturilor guvernului de a reprima disidența și de a diminua drepturile omului.
Susținut de prim-ministrul Viktor Orbán și de partidul său populist de dreapta, Fidesz, amendamentul urmărește să consolideze recenta interdicție a guvernului privind evenimentele Pride, deschizând calea pentru ca autoritățile să utilizeze programe de recunoaștere facială pentru a identifica participanții și pentru a-i putea amenda.
Amendamentul, despre care guvernul afirmă că acordă prioritate protecției dezvoltării fizice, mentale și morale a copiilor, prevede, de asemenea, recunoașterea a doar două sexe.
După afirmațiile repetate ale lui Orbán privind interferența străină în politica țării, amendamentul va permite, de asemenea, guvernului să suspende temporar cetățenia maghiară în cazul cetățenilor cu dublă cetățenie considerați a reprezenta o amenințare la adresa securității sau suveranității țării.
Un protest are loc, luni, în fața clădirii Parlamentului din Budapesta, față de decizia guvernului maghiar de a modifica Constituția.
Potrivit organizatorilor paradei Pride, programată pe data de 28 iunie, modificările apropie țara membră a UE de autoritarism. Aceștia critică, de asemenea, faptul că amendamentul asociază calitatea de membru al comunității LGBTQ cu pedofilia și pornografia, adăugând că este o „încercare (…) de a dezumaniza aceste persoane”.