Ungaria anulează o întâlnire cu ministrul german de Externe după ce Berlinul l-a criticat pe Orban pentru vizita la Moscova

  • Tensiuni diplomatice între Germania şi Ungaria după vizita premierului Viktor Orban la Moscova.
  • Ungaria a anulat o întâlnire între ministrul de Externe Péter Szijjártó şi omologul său german, Annalena Baerbock, care fusese planificată pentru luni la Budapesta.
Urmărește
1247 afișări
Imaginea articolului Ungaria anulează o întâlnire cu ministrul german de Externe după ce Berlinul l-a criticat pe Orban pentru vizita la Moscova

Neobişnuita anulare de ultim moment vine după ce cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi alţi lideri europeni au criticat vehement deplasarea premierului Ungariei, Viktor Orbán, la Moscova, unde s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin, relatează Politico.

Baerbock plănuise să ridice problema întâlnirii lui Orbán cu Putin în timpul vizitei sale de luni la Budapesta. Dar "spre surprinderea noastră, partea ungară a anulat" întâlnirea cu Szijjártó, a declarat reporterilor un oficial al Ministerului german de Externe.

"Având în vedere călătoria surprinzătoare şi necoordonată a premierului Orbán la Moscova, o discuţie personală serioasă şi onestă între cei doi miniştri de externe ar fi fost foarte importantă. Regretăm anularea", a declarat oficialul, adăugând că deplasarea va fi reprogramată.

Un oficial maghiar a declarat că Ministerul german de Externe şi ambasada sa de la Budapesta au fost informate cu privire la motivul amânării, dar a refuzat să spună public.

Vineri, Scholz s-a alăturat altor lideri UE care l-au criticat pe Orbán pentru întâlnirea cu Putin, subliniind că liderul maghiar, a cărui ţară a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE la începutul acestei luni, "a călătorit la Putin în calitate de prim-ministru maghiar", nu ca trimis al UE.

Baerbock, care planificase să viziteze Budapesta pentru prima dată de la preluarea mandatului în decembrie 2021, a criticat de mai multe ori Ungaria pentru relaţiile cu Rusia.

De asemenea, Scholz l-a mustrat pe Orbán luna trecută, refuzându-i liderului maghiar, pentru a doua oară, să fie primit cu onoruri militare şi o conferinţă de presă la cancelaria din Berlin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici