- Home
- Externe
- BUDAPESTA, (18.02.2016, 16:34)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ungaria avertizează că ar putea fi nevoită să construiască în curând gard la frontiera cu România
Ungaria este pregătită să construiască gard metalic de-a lungul frontierei cu România, reiterează Guvernul de la Budapesta, explicând că situaţia actuală în materie de imigraţie nu permite evitarea acestei măsuri.
Urmărește
2333 afișări
Ungaria avertizează că ar putea fi nevoită să construiască în curând gard la frontiera cu România (Imagine: Hepta)
"Suntem pregătiţi să construim gard la frontiera cu România pentru a opri imigranţii şi sunt şanse mari ca acest lucru să nu poată fi evitat", a declarat joi Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban.
Janos Lazar a subliniat că Grupul Vişegrad - format din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria - menţine propunerea de securizare în primul rând a frontierelor Greciei.
"Dezbaterea reală este dacă putem ajuta sau nu ţările balcanice", a declarat Lazar, citat de Reuters, explicând însă că trebuie să existe o a doua linie de securitate între Grecia şi Spaţiul Schengen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Săptămâna trecută, Janos Lazar avertiza că Ungaria este pregătită să construiască în orice moment gard metalic la frontiera cu România, în contextul creşterii presiunii imigraţiei în această zonă, situaţie care ameninţă securitatea ţării. "Din primăvară, Ungaria probabil va fi expusă unor noi presiuni ale imigraţiei şi suntem pregătiţi să construim un nou gard, de data aceasta la frontiera cu România", declara Janos Lazar.
"Migraţia va reîncepe din primăvară şi probabil că vor fi exercitate presiuni asupra frontierelor noastre. Trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru şi pentru a construi gard la frontiera cu România", sublinia Janos Lazar. "Anul 2016 va fi unul greu în materie de imigraţie ilegală. Suntem supuşi presiunilor şi securitatea ţării este ameninţată", a spus el.
La sfârşitul lunii ianuarie, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, afirma la Bucureşti că Ungaria nu intenţiona, pe moment, să construiască un gard la graniţa sa cu România, dar că această decizie ar putea fi reconsiderată în viitor, în funcţie de felul în care evoluează situaţia în ceea ce priveşte criza refugiaţilor. "Nu se construieşte gard la graniţa dintre Ungaria şi România. Se poate să se construiască, sperăm că nu va fi nicio situaţie în care să se pună în discuţie acest subiect. Dorim atât României, cât şi nouă înşine ca aceste două ţări să nu fie supuse în viitor unei presiuni a migranţilor care fac necesare măsuri ulterioare", declara Peter Szijjarto.
La jumătatea lunii ianuarie, Szijjarto avertiza că Ungaria este pregătită să construiască imediat gard de-a lungul frontierei comune cu România în cazul în care imigranţii schimbă ruta. În contextul în care Austria şi Slovenia au luat măsuri pentru blocarea tranzitului extracomunitarilor, Peter Szijjarto atrăgea atenţia că există riscul ca imigranţii să încerce să ajungă în Occident prin Grecia, Bulgaria şi România. Astfel, România riscă să devină una din principalele rute pentru tranzitul imigranţilor în 2016, sugera Szijjarto. "Dacă va fi necesar să construim un gard la frontiera cu România, suntem pregătiţi să facem acest lucru de pe o zi pe alta", declara şeful diplomaţiei ungare.
Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, afirma în noiembrie 2015 că Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, urmând să fie activat în caz de necesitate. "Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, dacă va fi necesar. Aceasta va fi o măsură de ultim resort, dar suntem pregătiţi şi avem capacitatea de a ridica un nou gard metalic într-un interval scurt", preciza oficialul ungar.
În contextul valului de imigranţi extracomunitari, Ungaria a construit deja garduri metalice la frontierele cu Serbia şi cu Croaţia, semnalând de mai multe ori că ar putea lua măsuri similare pe segmente ale graniţei cu România. Autorităţile ungare au anunţat în septembrie 2015 intenţia de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu România, în contextul în care imigranţii s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la graniţa ungaro-sârbă. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara pe 15 septembrie că "gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România". Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu Serbia şi cu România.
Citeşte şi: Grecia denunţă "minciunile" UE, ameninţând Ungaria, care "nu a dat o pătură" pentru refugiaţi
Citeşte şi: Gabor Vona, preşedintele Jobbik, formaţiune de extremă dreapta din Ungaria: Ce se întâmplă în Transilvania este o problemă între SUA şi Rusia
Citeşte şi: Şeful de cabinet al lui Viktor Orban: Ungaria poate construi oricând gard la frontiera cu România. Securitatea ţării este ameninţată
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat