Ungaria fabrică în închisori sârmă ghimpată pentru un gard la graniţa cu România şi pentru export

Deţinuţii dintr-un penitenciar situat în Budapesta fabrică sârmă ghimpată pentru a fi utilizată la eventuala construire a unui gard la frontiera Ungariei cu România sau pentru export în ţări precum Macedonia şi Slovenia, tot pentru proiecte de bariere metalice antiimigraţie.

Urmărește
3199 afișări
Imaginea articolului Ungaria fabrică în închisori sârmă ghimpată pentru un gard la graniţa cu România şi pentru export

Ungaria fabrică în închisori sârmă ghimpată pentru un gard la graniţa cu România şi pentru export (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Cei 710 deţinuţi ai Penitenciarului Marianosztra, situat la periferia nordică a oraşului Budapesta, fabrică sârmă ghimpată pentru gardurile închisorilor şi pentru barierele metalice construite în ultimele luni de numeroase ţări europene, inclusiv de Ungaria, pentru limitarea tranzitului imigranţilor care fug din Orientul Mijlociu şi din Africa.

Slovenia şi Macedonia au comandat recent sârmă ghimpată fabricată în Penitenciarul Marianosztra.

Iniţial, Ungaria a fost nevoită să importe sârmă ghimpată pentru construirea de garduri la frontiera cu Serbia şi Croaţia. Acum, deţinuţii au produs suficientă sârmă pentru închiderea întregii graniţe a Ungariei cu România, în caz de necesitate, explică Gyorgy Bakondi, comisar pentru Situaţii de urgenţă în cadrul Ministerului ungar de Interne.

"Dacă va fi necesar, putem folosi sârma ghimpată produsă aici pentru instala rapid un gard" la frontiera cu România, a declarat el.

Deocamdată, Guvernul Viktor Orban nu a decis dacă va instala gard pe întregul segment al frontierei cu România.

Bakondi a precizat că Ungaria a exportat deja în Macedonia 100 de kilometri de sârmă ghimpată, pentru construirea unui gard la frontiera cu Grecia. "Ungaria a vândut sârmă ghimpată şi în Slovenia; putem exporta şi în alte ţări dacă avem comenzi", a precizat oficialul ungar.

Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, urmând să fie activat în caz de necesitate, anunţa în noiembrie Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. "Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, dacă va fi necesar. Aceasta va fi o măsură de ultim resort, dar suntem pregătiţi şi avem capacitatea de a ridica un nou gard metalic într-un interval scurt", preciza oficialul ungar.

În contextul valului de imigranţi extracomunitari, Ungaria a construit deja garduri metalice la frontierele cu Serbia şi cu Croaţia, semnalând acum câteva luni că ar putea lua măsuri similare pe segmente ale graniţei cu România. Partidul naţionalist radical Jobbik a cerut Guvernului Viktor Orban să construiască gard pe toată lungimea frontierei cu România. Formaţiunea xenofobă a cerut construirea gardului în condiţiile în care şi Slovenia a început să monteze sârmă ghimpată la graniţa cu Croaţia. Acest lucru ar putea determina imigranţii care vor să ajungă în Europa Occidentală să aleagă rute alternative, intrând în Ungaria prin România, argumenta Adam Mirkoczki, purtătorul de cuvânt al Jobbik.

Autorităţile ungare au anunţat în septembrie intenţia de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu România, în contextul în care imigranţii s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la graniţa ungaro-sârbă. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara pe 15 septembrie că "gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România". Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu Serbia şi cu România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici