Ungaria face o nouă mişcare: Budapesta simplifică măsurile de intrare în ţară pentru cetăţenii din Rusia şi Belarus

  • Ungaria a simplificat condiţiile de intrare pentru cetăţenii din Rusia şi Belarus.
  • După vizita premierului ungar Viktor Orbán la Moscova, Budapesta a inclus cetăţenii acestor ţări în programul aşa-numitului card naţional, care se eliberează pentru doi ani, cu posibilitatea de prelungire pentru cei care doresc să lucreze în Ungaria.
Urmărește
35077 afișări
Imaginea articolului Ungaria face o nouă mişcare: Budapesta simplifică măsurile de intrare în ţară pentru cetăţenii din Rusia şi Belarus

Ungaria face o nouă mişcare: Budapesta simplifică măsurile de intrare în ţară pentru cetăţenii din Rusia şi Belarus

Luna aceasta, Ungaria a publicat detaliile unui nou sistem rapid de vize pentru cetăţenii din opt ţări, inclusiv Rusia şi Belarus, care pot intra în Ungaria fără controale de securitate sau alte restricţii, scrie Financial Times.

Serghei Lagodinsky, expert în politica externă a UE, a declarat pentru publicaţia germană RND că acţiunile Budapestei sunt „o abordare greşită”: permisele de intrare pentru cetăţenii din Rusia şi Belarus fără controale de securitate sunt acordate într-un moment în care autorităţile ruse fac tot posibilul să slăbească Europa prin atacuri hibride.

Uşă deschisă pentru spionii ruşi

Decizia recentă a Ungariei de a relaxa restricţiile privind vizele pentru vizitatorii ruşi este o uşă deschisă pentru spioni, a declarat Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European (PPE).

În cadrul unei scrisori consultate de Financial Times, preşedintele PPE a afirmat că această măsură le va permite ruşilor neavizaţi să călătorească nestingheriţi prin cea mai mare parte a UE şi ridică „probleme grave de securitate naţională”.

Weber i-a scris preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a ridica problema la următorul summit al liderilor din octombrie.

„Această politică ar putea, de asemenea, să faciliteze deplasarea ruşilor în spaţiul Schengen, ocolind restricţiile impuse de legislaţia UE”.

În scrisoarea consultată de Financial Times, Manfred Weber solicită liderilor UE „să adopte cele mai stricte măsuri pentru a proteja imediat integritatea spaţiului Schengen, a limita riscul de securitate care a apărut deja şi a împiedica statele membre să ia iniţiative similare în viitor”.

În primăvară, guvernul maghiar a anunţat că aşteaptă aproximativ 65 000 de lucrători migranţi. După trei ani, lucrătorii îşi pot aduce familiile cu ei şi pot solicita rezidenţă permanentă, scrie Ukrainska Pravda.

În conformitate cu sancţiunile introduse după izbucnirea războiul în 2022, ruşilor nu li se interzice să călătorească în UE, deşi companiile aeriene cu sediul în Rusia nu mai au voie să zboare în blocul comunitar.

Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE la 1 iulie, iar premierul Viktor Orban a făcut vizite oficiale la Moscova, Beijing şi Kiev, într-o mişcare pe care o consideră „misiune de pace”. Aceste acţiuni au atras critici din partea liderilor UE şi i-au determinat pe aceştia să ia în calcul boicotarea unor întâlniri oficiale organizate de Budapesta cu ocazia deţinerii preşedinţiei Consiliului UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici