Ungaria lui Viktor Orban preia preşedinţia Uniunii Europene

  • Guvernul naţionalist al Ungariei preia luni preşedinţia Uniunii Europene cu un apel asemănător lansat de Trump de a "face Europa măreaţă din nou".
  • Mulţi legislatori din UE cred că Ungaria n-ar trebui să aibă această poziţie.
Urmărește
683 afișări
Imaginea articolului Ungaria lui Viktor Orban preia preşedinţia Uniunii Europene

Ungaria preia preşedinţia Uniunii Europene

Preocupările acestora se bazează pe numeroasele ciocniri ale prim-ministrului Viktor Orban cu Bruxelles-ul pe tema normelor democratice, notează Reuters.

Diplomaţii maghiari susţin că ţara va fi un intermediar onest, în timp ce analiştii spun că acţiunile Budapestei în prim-planul elaborării politicilor UE vor fi probabil limitate, având în vedere că Bruxelles-ul se află într-o fază de tranziţie după alegerile din iunie.

Rolul preşedinţiei este de a stabili agenda, de a prezida reuniunile membrilor UE în toate domeniile, cu excepţia chestiunilor externe sau ale zonei euro, de a căuta consensul între statele membre ale UE şi de a negocia acorduri cu Parlamentul European privind legislaţia.

Analiştii spun că va fi nevoie de luni de zile pentru ca noua Comisie Europeană şi noii membri ai Parlamentului să îşi intre în drepturi.

Asta înseamnă că, chiar dacă politicienii de extremă dreapta, care ar putea să simpatizeze cu priorităţile Ungariei, au câştigat în alegerile europene, capacitatea preşedinţiei de a impune politici este limitată.

„Va exista doar o mică influenţă asupra agendei legislative. Aceasta începe mult mai târziu, posibil la sfârşitul anului, posibil la începutul anului viitor", a declarat Pavel Havlicek, cercetător la Asociaţia pentru Afaceri Internaţionale.

Ungaria a declarat că priorităţile sale includ promovarea aderării Balcanilor de Vest la UE, migraţia ilegală şi competitivitatea economică.

Criticii observă că eforturile sale de extindere nu includ Ucraina.

Ungaria a blocat sau a întârziat alocarea de fonduri şi armament pentru Ucraina, menţinând totodată legături cu Moscova. De asemenea, a criticat eforturile UE de a reduce dependenţa de China.

Înainte de preluarea preşedinţiei UE, blocul comunitar s-a grăbit să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a lansat negocierile de aderare cu Ucraina.

Susi Dennison, senior fellow la Consiliul European pentru Relaţii Externe, a declarat că lansarea „curajoasă" a preşedinţiei sugerează că Ungaria ar putea încerca să îşi impună linia naţionalistă.

Johannes Greubel, analist principal de politici la Centrul de Politici Europene, a declarat că unele dintre priorităţi, cum ar fi competitivitatea, au atins o coardă sensibilă cu restul UE, dar acestea vor fi probabil combinate cu retorica de dreapta privind migraţia, războiul din Ucraina şi statul de drept.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici