Mutarea, dacă va fi confirmată, va face din Ungaria primul stat membru al Uniunii Europene care va deschide o ambasadă la Ierusalim, pe care Israelul îl revendică drept capitală, dar care nu este recunoscut ca atare de majoritatea ţărilor şi al cărui statut în dreptul internaţional este contestat.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Mate Paczolay, nu a confirmat raportul, dar a declarat că ministerul va oferi în toate cazurile actualizări cu privire la orice modificare a ambasadei.
„Am mutat deja cu ani în urmă departamentul comercial al ambasadei noastre israeliene la Ierusalim”, a spus el ca răspuns la o întrebare referitoare la raport din partea Reuters. „Inaugurarea reprezentanţei de comerţ exterior a fost anunţată în comun de ministrul de externe Peter Szijjarto şi de premierul Benjamin Netanyahu”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe a refuzat să comenteze.
Sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump, Statele Unite şi-au mutat ambasada din Israel la Ierusalim în 2018. Foarte puţine alte ţări au făcut acelaşi lucru.
Parlamentul israelian a adoptat în 1980 o lege prin care a declarat oraşul Ierusalim „complet şi unit” drept capitală a Israelului. Organizaţia Naţiunilor Unite consideră Ierusalimul de Est ca fiind ocupat, iar statutul oraşului ca fiind disputat până la soluţionarea acestuia prin negocieri între Israel şi palestinieni, care doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian.