- Home
- Externe
- BUDAPESTA, (22.10.2014, 19:53)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ungaria vrea să ocolească UE în problema South Stream, printr-un amendament legislativ
Parlamentul din Ungaria a pregătit un amendament legislativ care ar permite construcţia gazoductului South Stream pe teritorul ţării fără să fie nevoie de consultarea Uniunii Europene sau a altor instituţii internaţionale, relatează Portfolio.hu.
Urmărește
802 afișări
Ungaria vrea să ocolească UE în problema South Stream, printr-un amendament legislativ (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Comisia pentru economie a Parlamentului de la Budapesta, condusă de Antal Rogan, şeful grupului parlamentar al Fidesz, a redactat o propunere de amendament la un proiect de lege al unui parlamentar al partidului de guvernământ. Amendamentul ar permite începerea construcţiei South Stream în pofida rezervelor şi obiecţiilor Uniunii Europene, potrivit Portfolio.hu.
Portfolio.hu remarcă faptul că de când premierul Viktor Orban s-a aşezat la masa negocierilor cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller, numărul acţiunilor autorităţilor ungare care plasează grupul rus în avantaj şi susţin interesele Rusiei au crescut în mod ciudat. Astfel, Ungaria a oprit livrările de gaze către Ucraina, apoi a permis Gazprom să stocheze gaze pe teritorul său, cea mai recentă iniţiativă fiind amendamentul din Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
Rumoare pe social media după ce Biden pare că jubilează la întâlnirea cu Trump de la Casa Albă
-
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
Amendamentul prevede ca orice companie de gaze care nu este operator al unor sisteme de transport al gazelor (transmission system operator – TSO) să nu fie obligată să respecte reglementările la care este supus un astfel de operator.
Reglementările prevăd că aceşti operatori nu pot decide singuri construcţia unei conducte majore fără aprobări internaţionale, întrucât planurile naţionale de dezvoltare trebuie armonizate şi verificate. Companiile TSO pot începe proiecte care sunt incluse într-un plan de dezvoltare pe termen de 10 ani. Mai mult, odată aprobat planul, proiectele de dezvoltare trebuie puse în practică.
Această regulă nu este întâmplătoare, în condiţiile în care gazoductele mari sunt întotdeauna transfrontaliere, proiecte uriaşe care influenţează situaţia geopolitică, fiind esenţial ca statele participante să aibă poziţii comune.
Dacă amendamentul din Parlamentul ungar va fi aprobat, atunci orice companie de gaze ar avea dreptul să construiască conducte de gaze în Ungaria, în baza unui acord din partea Biroului Ungar pentru Eergie. În acest caz, diferitele organisme internaţionale de coordonare nu ar avea vreo jurisdicţie.
Amendamentul propus nu menţionează un proiect anume, dar singurul aflat pe agendă în acest moment este South Stream, a cărui construcţie poate fi începută de Ungaria doar dacă sunt ocolite organizaţiile internaţionale.
Dacă modificarea legislativă are acest scop, atunci este de aşteptat să provoace furia Uniunii Europene şi a Statelor Unite, care au sancţionat Rusia din cauza conflictului din Ucraina, se arată în articol.
Uniunea Europeană se opune tentativelor Moscovei de a-şi extinde influenţa imperială, unul dintre mijloace fiind şi gazoductul South Stream, în actuala formă a proiectului. Comisia Europeană a adoptat o poziţie fermă în acest subiect, susţinând că nu va negocia construcţia conductei înainte de rezolvarea conflictului ruso-ucrainean.
Chiar dacă proiectul South Stream este oficial blocat, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut aliaţilor săi să acţioneze "în spatele scenei".
Preşedintele Gazprom Alexei Miller s-a întâlnit cu premierul Orban în luna septembrie, la Budapesta, grupul anunţând într-un comunicat că discuţiile s-au referit la aprovizionarea cu gaze a Ungariei în timpul iernii şi la proiectul South Stream, care "progresează conform planului".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe